[B] Zaślepianie EGR a DPF

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
chako

[B] Zaślepianie EGR a DPF

#1 Post autor: chako »

Mam pytanie z innej beczki. Słyszalem, że po zaślepieniu EGRa zapychanie PDFa jest mniejsze niż normalnie. Osobiście nie mam żadnych problemów z filtrem cząstek, a EGR wymieniłem raz (dwa lata temu). Mimo wszystko chętnie bym się pozbył tak jednego (DPFa) i drugiego (EGRa) a przy okazji zrobił lekkiego "chipsa". Chciałbym zapytać, czy ktoś kto miał zaślepiony EGR zauważył taką zależność że PDF wypala się żadziej albo krócej?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2015, 19:10 przez chako, łącznie zmieniany 2 razy.
rhaaziel

#2 Post autor: rhaaziel »

EGR-a w CDTi nie da się pozbyć (tzn wszystko się da ale... nikt tego nie praktykuje) lub też całkowicie zaślepić, możesz zastosować zaślepki tzw. fiatowskie które w przypadku silnika DTH mają 4 otwory średnicy 8mm i w znacznym stopniu ograniczają ilość spalin trafiających do recyrkulacji.

Ja akurat nie mam DPF'a także nie jestem w stanie odpowiedzieć jaki wpływ mają u mnie fiatowskie zaślepki na ilość sadzy, aczkolwiek samochód zdecydowanie płynniej wchodzi na obroty :)
norbert_p

#3 Post autor: norbert_p »

chako pisze:Słyszalem, że po zaślepieniu EGRa zapychanie PDFa jest mniejsze niż normalnie.
Czy ktoś to może potwierdzić? I od czego to może zależeć?
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

norbert_p pisze:
chako pisze:Słyszalem, że po zaślepieniu EGRa zapychanie PDFa jest mniejsze niż normalnie.
Czy ktoś to może potwierdzić? I od czego to może zależeć?
Moim zdaniem zaślepienie zaworu spowodowałoby szybsze nasycenie filtra.Po to jest układ EGR aby ok 50% spalin trafiło do ponownego spalenia aby spaliny były czystsze bez związków zapychających filtr.Gdyby nie coraz większe wymagania UE odnośnie emisji spalin EURO to nie byłoby wynalazków typu EGR i DPF jak w starych autach.Tak sobie to tłumaczę ;)
Zamiast wydawać kasiorę na eliminację EGR-a na pewno lepiej wydać ją na pozbycie się DPF-a...biorąc pod uwagę nasze CDTi.
heko

#5 Post autor: heko »

...nie...nie...nie
...zaślepienie EGR zmniejsza zadymienie i to zasadniczo...szczególnie gdy ten niedomaga
...większa ilość spalin, to mniej tlenu a dawka paliwa taka sama...więc gdy do dolotu dostają się spaliny, zaczyna mocniej dymić
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

Czyli EGR z DPF się "gryzie" ?
norbert_p

#7 Post autor: norbert_p »

heko pisze:...zaślepienie EGR zmniejsza zadymienie i to zasadniczo...szczególnie gdy ten niedomaga
Czy można przez to rozumieć, że zaślepienie EGR (częściowe) może spowodować wydłużenie czasu od wypalenia do wypalenia? Skoro zadymienie będzie mniejsze to i DPF nie dostanie tak po tyłku... A może się mylę?
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Wracając do tematu współpracy EGR-a i DPF-a.To Jaki sens ma zastosowanie EGR-a i wydanie grubych pieniędzy na cały osprzęt do tego wynalazku???.Heko przyjąłeś wersję,że jak EGR jest uszkodzony (otwarty) to kopci mocniej przez co szybciej zasyfia DPF i tutaj się zgadzam.A co jeśli EGR jest sprawny i działa jak założył producent?
heko

#9 Post autor: heko »

...to jak najszybciej trzeba założyć mu zaślepkę/ogranicznik przepływu spalin...dla ochrony samego EGR, dolotu i DPF :)
zbigor

#10 Post autor: zbigor »

A najlepiej to go chyba wywalić z softu i tyle. Może następnym razem akcja wycinania i chipowania będzie połączona z usuwaniem EGRa? Chyba zaczyna mi się kończyć 3 EGR mimo zablaszkowania. :x
Szymon78

#11 Post autor: Szymon78 »

a ja mam pytanie dotyczące zaślepek EGR. Dzwoniłem do serwisu Fiata w sprawie zaślepki.. oczywiste wiedza o co chodzi i mają. Ale sa 2 wersje z dziurami i bez (pełne zaślepienie otworu)
To jak to jest.. można go całkowicie zaknąć by silnik chodził i nie wywalał błędów?!? - czy to tylko JTD tak można doposażyć?
Na allegro tez sa do kupienie z dziurami i bez. (co prawda nie ma na liście CDTI)
zbigor

#12 Post autor: zbigor »

Musi być z dziurami. Pełna zaślepka wywali błąd przepływu gazów spalinowych.
Szymon78

#13 Post autor: Szymon78 »

to wiem.. ale zastanawia mnie dlaczego we Fiacie, Lanci, Alfie mozna całkowicie zaślepic a w Oplu nie... silnik przeciez ten sam.
tico0

#14 Post autor: tico0 »

Szymon78 pisze:dlaczego we Fiacie, Lanci, Alfie mozna całkowicie zaślepic a w Oplu nie... silnik przeciez ten sam.
Silnik może tak, ale oprogramowanie może być zmodyfikowane ;) .........
kubik_CDTi

#15 Post autor: kubik_CDTi »

Szymon78 pisze:ale zastanawia mnie dlaczego we Fiacie, Lanci, Alfie mozna całkowicie zaślepic a w Oplu nie
Zaślep całkowicie w takiej Cromce lub Bravo to zobaczysz jak można :P
Całkowite są do starszych JTD,jak Stilo i Bravo I z końcówki(bo w starszych jeszcze inne blaszki były)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”