[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Przemcio

#316 Post autor: Przemcio »

MieHor pisze:Zaraz za kolektorem wydechowym katalizator jest w silniku Z17DTR (A17DTR)
MieHor jak zwykle precyzyjny.

prymus
Debiutant
Model:

#317 Post autor: prymus »

dzisiaj miałem pierwszą jazdę po naprawie turbiny, wróciła moc i wszystko niby oki, wyskoczyłem na traskę i po chwili zauważyłem zwiększone spalanie, na 15-17l, a jak się zatrzymałem to było 4-5l i nie miał takiej mocy jak na początku, po przejechaniu kilku kilometrów wszystko wróciło do normy, spalanie oki i moc też jest, zatrzymałem się i spisałem błędy:
7071
5007
65070
210870
więc podjechałem na komputer i stwierdzono że od silnika jest tylko jeden błąd od klap wirowych, a żaden z tych błędów nie pochodzi od wywalonego DPF-a, czy możliwe że to zwiększone spalanie to zawieszające się klapy wirowe, a nie kolejny cykl wypalania nieistniejącego DPF?
P.S. czy można stwierdzić kompem czy DPF został wywalony elektronicznie?

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#318 Post autor: rhaaziel »

prymus, być może się mylę ale z tego co piszesz (podwyższone spalanie) to masz na 99% wywalony DPF tylko fizycznie, a nikt nie przeprogramował komputera czy też nie zastosował emulatora (jest też taka opcja) i dlatego czujniki Ci wariują i komp przeprowadza wypalanie.

Jeśli chodzi o brak mocy to jak najbardziej może to być objaw uwalonych klap wirowych, powiedz jeszcze tylko w jakim zakresie obrotów nie ma mocy, jeśli brak mocy występuje od 0 do 2500 obrotów to winowajcą są właśnie klapy wirowe.

Niestety w warunkach domowych przy pomocy OP-Com'a nie da się sprawdzić czy masz odpowiednio przeprogramowany komputer, musisz udać się do najbliższego tunera specjalizującego się w usuwaniu DPFów i oni zaczytają Twój program i dopiero wtedy powiedzą Ci czy masz odpowiednio zmodyfikowany soft.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Anony Mous

#319 Post autor: Anony Mous »

prymus pisze:dzisiaj miałem pierwszą jazdę po naprawie turbiny, wróciła moc i wszystko niby oki, wyskoczyłem na traskę i po chwili zauważyłem zwiększone spalanie, na 15-17l, a jak się zatrzymałem to było 4-5l i nie miał takiej mocy jak na początku, po przejechaniu kilku kilometrów wszystko wróciło do normy, spalanie oki i moc też jest, zatrzymałem się i spisałem błędy:
7071
5007
65070
210870
więc podjechałem na komputer i stwierdzono że od silnika jest tylko jeden błąd od klap wirowych, a żaden z tych błędów nie pochodzi od wywalonego DPF-a, czy możliwe że to zwiększone spalanie to zawieszające się klapy wirowe, a nie kolejny cykl wypalania nieistniejącego DPF?
P.S. czy można stwierdzić kompem czy DPF został wywalony elektronicznie?
1. jeżeli na postoju było 4-5 litrów to ewidentnie ruszył proces wypalania. Czyli ktoś opróżnił puszkę dpf'e a programowo nie modyfikował

2. p2108 to błąd nastawnika przepustnicy

siedlec14

#320 Post autor: siedlec14 »

Witam !

Mam problem z Zafirą 1.9 CDTI, mianowicie czasami na zimnym silniku samochód dostaje niesamowitego muła i nie chce wkręcać się na obroty dopiero powyżej 2 tys obrotów kiedy turbo się załączy trochę lepiej idzie. Po postoju i przegazwoaniu zafirki problem znika. Dodam że podczas przegazowywania silnik tak jak by się dławił ale wchodzi na obroty. Po chwili wszystko znika i jest ok. Dodam że Zafirka ma 145 tys przebiegu ,EGR czyszczony 100Km temu, nasycenie filtra cząstek stałych wynosi 30% . Zastanawia mnie to dlaczego on tak strzela po przejechaniu nawet odcinka 2Km ? Może jest to wina DPFu ? Proszę o pomoc ;]

[ Dodano: Wto Kwi 05, 2011 21:31 ]
Aha chciałem dodać że od 2 dni przy gaszeniu silnika coś bije. Wydaje mi się że to dwumasa czy to może być przyczyną zachowania silnika ?

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#321 Post autor: rhaaziel »

siedlec14, napisz proszę jaki masz silnik, DTL, DT czy DTH?
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Anony Mous

#322 Post autor: Anony Mous »

siedlec14 pisze:Witam !

Mam problem z Zafirą 1.9 CDTI, mianowicie czasami na zimnym silniku samochód dostaje niesamowitego muła i nie chce wkręcać się na obroty dopiero powyżej 2 tys obrotów kiedy turbo się załączy trochę lepiej idzie. Po postoju i przegazwoaniu zafirki problem znika. Dodam że podczas przegazowywania silnik tak jak by się dławił ale wchodzi na obroty. Po chwili wszystko znika i jest ok. Dodam że Zafirka ma 145 tys przebiegu ,EGR czyszczony 100Km temu, nasycenie filtra cząstek stałych wynosi 30% . Zastanawia mnie to dlaczego on tak strzela po przejechaniu nawet odcinka 2Km ? Może jest to wina DPFu ? Proszę o pomoc ;]

[ Dodano: Wto Kwi 05, 2011 21:31 ]
Aha chciałem dodać że od 2 dni przy gaszeniu silnika coś bije. Wydaje mi się że to dwumasa czy to może być przyczyną zachowania silnika ?
zczytaj błędy fejem, może wyjść błąd od klap wirowych w kolektorze ssącym jeśli masz 150konny silnik

prymus
Debiutant
Model:

#323 Post autor: prymus »

mam pytanie jaki olej zalać, skoro nie mam już DPF - a ?

Anony Mous

#324 Post autor: Anony Mous »

Każdy syntetyczny do diesla będzie dobry.

siedlec14

#325 Post autor: siedlec14 »

Mam silnik 1.9 CDTI 120KM. Nie mam klap wirowych. Przepływka na pewno sprawna. Zastanawia mnie jeszcze hałas słyszany przy gaszeniu silnika, który czasami wystepuje a czasami jest ciszej albo prawie go nie słychac. Co o tym myślicie ?

[ Dodano: Czw Kwi 07, 2011 16:04 ]
Dobra EGR wyczyszczony wszystko porobione lecz czasami łapie muła i świeci się kontrolka z kluczykiem. Sczytałem błąd 227911czyli nieszczelność. Moje pytanie czy wymiana zaworu EGR przyniesie oczekiwany skutek? Bo nie jest on zbyt tani...

kaka32

#326 Post autor: kaka32 »

Po wjechaniu na kanał gdzie patrzeć aby znależć DPF??

Anony Mous

#327 Post autor: Anony Mous »

na środku podwozia, puszka do której dochodzą co najmniej dwa przewody

http://img864.imageshack.us/i/dpf1.jpg/

TOMASZ_2010

#328 Post autor: TOMASZ_2010 »

mktbg pisze:Witam.
242F66 oraz 242F56. Auto wyraźnie straciło moc. Wcześnie przy 2000 obrotów czuć było jak turbina ciągnie Zośkę do przodu. A teraz kupa.
Witam. Ja też mam te same problemy co kolega. dzisiaj sprawdziłem błędy O-C i pokazało
P242F-75 .
Może mi ktoś pomóc co z tym robić? DPF załadowany dopiero w 50 %. Parę dni temu zaczął się wypalać i wyskoczyła kontrolka silnika. Teraz ile razy skasuje ten błąd po kilku km wyskakuje od nowa. Nie wiem co z tym robić. Pomocy
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2011, 19:11 przez TOMASZ_2010, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#329 Post autor: MieHor »

Tomasz - w tym temacie masz odpowiedź na swój problem, który dotyczy na pewno DPF, a właściwie czegoś co nie pozwala uruchomić procesu jego wypalania

TOMASZ_2010

#330 Post autor: TOMASZ_2010 »

MieHor pisze:Tomasz - w tym temacie masz odpowiedź na swój problem, który dotyczy na pewno DPF, a właściwie czegoś co nie pozwala uruchomić procesu jego wypalania
tylko że pare dni temu wypalił mi się DPF i po wypaleniu włączyłem OP-COMa i pokazał: zapełnienie DPF 10 %, przebieg od wypalenia 0 km. Tak że wnioskuje że DPF jest wypalony . W tej chwili mam załadowany 50 % i przebieg od wypalenia 400 km.
Kolega sugeruje mi EGR-a?
Co wy na to?
Jeszcze jak mu dołoże to puszcza dyma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”