[FAQ]wypalanie DPF-u
Ja ostatnio robię długie trasy..przyjechałem z NL podłączyłem OP-COM i nasycenie miałem 32% a odległość od ostatniego wypalania DPF 370km, teraz zrobiłem 970km po trasie mam nasycenie 62% a odległość od ostatniego wypalania DPF 950km...
Troszkę mnie to dziwi bo czytałem że średnio co 600-800km się wypala.
Wnioskuje że albo zle cos doczytałem albo bardzo dobrze wypali mi się DPF.
Troszkę mnie to dziwi bo czytałem że średnio co 600-800km się wypala.
Wnioskuje że albo zle cos doczytałem albo bardzo dobrze wypali mi się DPF.
Trwało to około 15 min podczas jazdy. Co ciekawe pierwsze 10 minut obserwowałem zwiększone spalanie około, pod koniec - pojawił się chrakterystyczny dźwięk. Trwał on niestery tylko ~5 min. Wypalanie się wyłączyło,bez błędu tym razem, ale sprawdziłem zaraz op-comem nasycenie i klapa . Śmiem twierdzić, że właściwe wypalanie twało tylko te 5 minut. Czy spotkaliście się czymś takim?
-
- Mieszkaniec
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witam.Raz miałem podobną sytuację.Wypalanie prawidłowe,bez żadnych błędów,tylko trochę krótsze od pozostałych.Niby wszystko ok,a tu na następny dzień ponowne wypalanie,tym razem skuteczne.Pozdrawiamgrze123 pisze:Trwało to około 15 min podczas jazdy. Co ciekawe pierwsze 10 minut obserwowałem zwiększone spalanie około, pod koniec - pojawił się chrakterystyczny dźwięk. Trwał on niestery tylko ~5 min. Wypalanie się wyłączyło,bez błędu tym razem, ale sprawdziłem zaraz op-comem nasycenie i klapa . Śmiem twierdzić, że właściwe wypalanie twało tylko te 5 minut. Czy spotkaliście się czymś takim?
Że pozwolę sobie przytoczyć. A krótkie czyszczenie DPF 5 do 8 minut to tylko w silniku 1,7 o ile mi wiadomo i do tego na trasie praktycznie niezauważalneheko pisze:...DPF-a nie "przedmucha" się ostrym "butowaniem"...filterek potrzebuje pełnej, nieprzerwanej procedury dopalania...która przy bardzo ostrej jeździe potrafi ze względu na zbyt wysoką temp. się wyłączyć ...
Dokładnie tak jest , ja na trasie nie jestem w stanie stwierdzić kiedy DPF się włącza ... gdyż przy prędkości 100 - 120 km, h jest to nie odczuwalne , nawet spalanie się nie podnosi ... Przemcio a tobie jak często wypala się DPF w mieście i na trasie ? mamy ten sam silnikPrzemcio pisze:Że pozwolę sobie przytoczyć. A krótkie czyszczenie DPF 5 do 8 minut to tylko w silniku 1,7 o ile mi wiadomo i do tego na trasie praktycznie niezauważalneheko pisze:...DPF-a nie "przedmucha" się ostrym "butowaniem"...filterek potrzebuje pełnej, nieprzerwanej procedury dopalania...która przy bardzo ostrej jeździe potrafi ze względu na zbyt wysoką temp. się wyłączyć ...
Zauważyłem, że jak jeździłem częściej po mieście niż w trasie to wypalanie rozpoczęło się po ok 450km... Ostatnio wszystkie km od tego wypalania spędziłem w trasie i wypalanie rozpoczęło się po 650km Już myślałem, że coś jest nie tak. Czy to normalne? Niestety nie wiem do ilu % mi się wypaliło, bo nie miałem OC przy sobie.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Dzisiaj miałem wypalanie, jazda głównie po mieście - dystans 420km - tak jest u mnie, myślę, że jest wszystko OK.norbert_p pisze:Zauważyłem, że jak jeździłem częściej po mieście niż w trasie to wypalanie rozpoczęło się po ok 450km... Ostatnio wszystkie km od tego wypalania spędziłem w trasie i wypalanie rozpoczęło się po 650km Już myślałem, że coś jest nie tak. Czy to normalne? Niestety nie wiem do ilu % mi się wypaliło, bo nie miałem OC przy sobie.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.