[A] Podłączenie gniazdka przy haku do przyczepki
Moderator: Sebu$
-
Paweł
Kupiłem na allegro od gościa o nazwie autoszarmach ( http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=10078476 ) hak firmy STEINHOF e20. Do montażu potrzebne jest tylko wiertło fi 20 żeby przewiercić w karoserii po zdjęciu zderzaka 2 otwory w fabrycznie oznaczonych miejscach. Zapłaciłem 264 + przesyłka 27 zeta.
-
arash
-
Tomi
Dziś korzystając z faktu, że moja zafira wisi na podnośniku na wymianę sprzęgła, zamontowałem sobie hak. Wiązka dostarczona z hakiem jest rozgałęziona na 2 strony, czyli lewą i prawą lampę. Poprzeciągałem te kable na obie strony... Mechanik, który wymienia mi sprzęgło powiedział, że jak tak na dziko wepnę się w instalację, to komp wyrzuci mi błąd i że serwis musi wprogramować możliwość podpinainai przyczepy... Spotkał się ktoś z czymś takim. Kable na razie mam luźno w błotnikach....
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Paweł
-
Tomi
Gdzie dokładnie jest ta wolna kostka do podłączenia świateł przyczepy. Szukałem w okolicach tylnej prawej lampy i nie znalazłem. Trzeba odkręcić ten plastik z prawego schowka w bagażniku, gdzie jest gniazdo zapalniczki? Z tego co czytałem wyżej, kilku się do niego "dokopało"... Z góry dziękuję za podpowiedź.
-
Anony Mous
Szukaj w schowku po prawej stronie, powyzej gniazdka zapalniczki. Trzeba odchylic tapicerke i za nia powinno byc gniazdo w kolorze fioletowym (przynajmniej u mnie mialo taki kolor)Tomi pisze:Gdzie dokładnie jest ta wolna kostka do podłączenia świateł przyczepy. Szukałem w okolicach tylnej prawej lampy i nie znalazłem. Trzeba odkręcić ten plastik z prawego schowka w bagażniku, gdzie jest gniazdo zapalniczki? Z tego co czytałem wyżej, kilku się do niego "dokopało"... Z góry dziękuję za podpowiedź.
-
Krzysztof
Witam, czy może mi ktos pomóc wpiąć elektryka do haka do Zafiry B z check kontrolem. Kupiłem wiązka z modułem elektrycznym ale w mojej Zafirce swiatło stop i pozycyjne jest na żarówce jedno włóknowej co za tym idzie jest tylko jeden kabelek a z modułu idą osobny do stopu i osobny do pozycyjnych. Niewiem więc czy oba te kabelki wpiąć do tego jednego ????? Pomocy
Pozdrawiam
//scalone//
Własnie tak trzeba wpiąć przewód stopu i pozycyjnych od modułu do jednego przewodu od lampy( od swiateł poz. i stopu) i wszystko działa moduł sam wykrywa zmienne napięcie w przewodzie. Pozdrawiam
//scalone//
Własnie tak trzeba wpiąć przewód stopu i pozycyjnych od modułu do jednego przewodu od lampy( od swiateł poz. i stopu) i wszystko działa moduł sam wykrywa zmienne napięcie w przewodzie. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, 16:01 przez Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
12Marek
Przepraszam, jeżeli mogę to chciałbym sie upewnić
- do mojej Zafiry 2.0 DTI z 2001 r. z check controlem nie potrzebuję modułu?
- hak np. ten:
http://www.allegro.pl/item1093231905_no ... rzaka.html
bedzie pasował na pewno bez cięcia zderzaka?
- czy aby go zamontować obejdzie się bez kanału lub podnośnika?
Może ktoś podrzucić fotkę podłączenia do kostki lub lampy?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
- do mojej Zafiry 2.0 DTI z 2001 r. z check controlem nie potrzebuję modułu?
- hak np. ten:
http://www.allegro.pl/item1093231905_no ... rzaka.html
bedzie pasował na pewno bez cięcia zderzaka?
- czy aby go zamontować obejdzie się bez kanału lub podnośnika?
Może ktoś podrzucić fotkę podłączenia do kostki lub lampy?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Paweł
WItam,
Hak powinien pasować, mój też tak wyglądał i nie trzeba było ciąć zderzaka. Kanał nie jest konieczny tylko trzeba zdjąć zderzak żeby można było wywiercić otwory na tulejki dystansowe. Miejsca wiercenia są oznaczone, ale musisz uzbroić się w wiertło 20 mm do metalu.
Do podłączenia elektryki są takie wampirki w zestawie. Ja podłączyłem się przed tym orginalnym wtykim do haka w prawym narożniku za lampą. Tylko jeden czerwony kabel z wiązki musiałem podłączyć do żółto czarnego z wiązki od lampy (to czyba stop), bo w tej kostce coś było nie tak. Wiązka od gniazdka jest dość krótka, wieć dobrze ją rozplanuj. A wampirka przykładasz do kabla, dokładasz kabel od gniazdka, zaciaskasz i to tyle. Po podłączeniu przyczepki na tablicy rozdzielczej razem z kierunkowskazem miga symbol haka. No i na koniec żeby wszystko działało
Pozdrawiam
Paweł
Hak powinien pasować, mój też tak wyglądał i nie trzeba było ciąć zderzaka. Kanał nie jest konieczny tylko trzeba zdjąć zderzak żeby można było wywiercić otwory na tulejki dystansowe. Miejsca wiercenia są oznaczone, ale musisz uzbroić się w wiertło 20 mm do metalu.
Do podłączenia elektryki są takie wampirki w zestawie. Ja podłączyłem się przed tym orginalnym wtykim do haka w prawym narożniku za lampą. Tylko jeden czerwony kabel z wiązki musiałem podłączyć do żółto czarnego z wiązki od lampy (to czyba stop), bo w tej kostce coś było nie tak. Wiązka od gniazdka jest dość krótka, wieć dobrze ją rozplanuj. A wampirka przykładasz do kabla, dokładasz kabel od gniazdka, zaciaskasz i to tyle. Po podłączeniu przyczepki na tablicy rozdzielczej razem z kierunkowskazem miga symbol haka. No i na koniec żeby wszystko działało
Pozdrawiam
Paweł
-
12Marek
Dzięki!
Jak zrobię to dam znać jak poszło
Dziś okazało się, że padła mi klima
Chłodziło a dziś już nie....
Na razie 250 zabuliłem za nabicie czynnikiem z markerem; 19.07. mam podjechać to zobaczą którędy uciekło....
Ciekawe ile mnie to w sumie wyniesie
Oby starczyło na ten hak
Oczywiście o fotki poproszę. Mail poszedł.
Pozdrawiam
//scalone//
Zamówiłem ten:
http://allegro.pl/item1124466063_nowy_h ... rzaka.html
Pan z podanej wyżej firmy bardzo sie upierał, że potrzebny moduł, a w serwisie powiedzieli, że nie potrzebuję
Hak nadejdzie lada chwila, a ja nie widzę kolorków
Kolego Pawle rozjaśnisz?

- niebieski - niebiesko-czarny
- biały - brązowy
- czarny - szaro-czarny
- czerwony - żółto- czarny (ale tam są dwa
)
a co z resztą?
- zielony - ?
- brązowy - ?
- żółty - ?
Może ktoś podpowie?
Pozdrawiam i czekam na dalszą pomoc
P.S. Klima na razie chłodzi.....
Jak zrobię to dam znać jak poszło
Dziś okazało się, że padła mi klima
Na razie 250 zabuliłem za nabicie czynnikiem z markerem; 19.07. mam podjechać to zobaczą którędy uciekło....
Ciekawe ile mnie to w sumie wyniesie
Oby starczyło na ten hak
Oczywiście o fotki poproszę. Mail poszedł.
Pozdrawiam
//scalone//
Zamówiłem ten:
http://allegro.pl/item1124466063_nowy_h ... rzaka.html
Pan z podanej wyżej firmy bardzo sie upierał, że potrzebny moduł, a w serwisie powiedzieli, że nie potrzebuję
Hak nadejdzie lada chwila, a ja nie widzę kolorków
Kolego Pawle rozjaśnisz?

- niebieski - niebiesko-czarny
- biały - brązowy
- czarny - szaro-czarny
- czerwony - żółto- czarny (ale tam są dwa
a co z resztą?
- zielony - ?
- brązowy - ?
- żółty - ?
Może ktoś podpowie?
Pozdrawiam i czekam na dalszą pomoc
P.S. Klima na razie chłodzi.....
Ostatnio zmieniony 14 lip 2010, 18:25 przez 12Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
nowa122
witam mam pytanie jak podłączyć oryginalne gniazdo haka na 8 kabli pozdrawiam
-
boogoo
-
nowa122