komunikaty komputera pokładowego
Moderator: Mariusz
Dzisiaj przepaliła mi się żarówka w tylnej lampie i komputer zaczął ładnie błędami rzucać o to przetłumaczone błędy których nie ma w zestawieniu.
Komunikaty pochodzą z francuskiej wersji komputera Zośki.
FEUX STOP - przepalona żarówka od świateł stopu
Mi przy okazji wyskoczyły jeszcze kolejne dotyczące tej samej przepalonej żarówki.
FEUX CODE - przepalona żarówka od świateł mijania
FEUX AR - przepalona żarówka w tylnej lampie
Przepalenie się żarówki od stopu powoduje wyskoczenie wszystkich trzech błędów gdyż ta jedna żarówka obsługuje te trzy komunikaty.
MieHor bo ja zły człowiek jestem
Mi przy okazji wyskoczyły jeszcze kolejne dotyczące tej samej przepalonej żarówki.
Przepalenie się żarówki od stopu powoduje wyskoczenie wszystkich trzech błędów gdyż ta jedna żarówka obsługuje te trzy komunikaty.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, 08:12 przez giant19s, łącznie zmieniany 1 raz.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
giant19s, sprowokowałeś mnie do aktualizacji wykazu komunikatów komputera pokładowego wg języków, który znajduje się tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=7266#7266
WitamH,Łajszczak pisze:Czujnik jest tak ustawiony że stan oleju powinien być w połowie bagnetu, często się zdarza że jest ustawiony na górnej kresce dopuszczalnej skali. Jak chcesz mieć spokój to uzupełnij poziom w okolicach skali max.Jak staniesz pochylonym samochodem to też często ten błąd Ci wyskoczy...
Wczoraj miałem taką sytuację, po przejechaniu trasy ok 200 km komputer wyrzucił mi komunikat Ölstand prüfen. Po kilkudziesięciu minutach od zgaszenia silnika sprawdziłem poziom oleju, oczywiście sięgał prawie max. Kontrolka ciśnienia oleju (przy zegarach) nie zapaliła się, tylko komp wyrzucił taki błąd (dwa razy, drugi raz po ok 10 km od pierwszego). Od wymiany oleju zrobiłem prawie 2 tys km (oleju praktycznie nie ubywa).
Przejmować się tym komunikatem czy nie?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Jeżeli poziom oleju masz w porządku to nie ma sie czym przejmować,zdarza sie że pływak który pracuje wewnątrz tulei ulega zabrudzeniu i nie pracuje tak jak potrzeba,trzeba byłoby zdemontować miskę i oczyścić mechanizm pomiaru poziomu ewentualnie wymienić na nowy..Jest jeszcze teoretycznie możliwość że olej za wolno spływa do miski w czasie pracy silnika.Jak zapali Ci się ten komunikat to wyłącz silnik i zaraz sprawdź poziom..
giant19s pisze:Dzisiaj przepaliła mi się żarówka w tylnej lampie i komputer zaczął ładnie błędami rzucać o to przetłumaczone błędy których nie ma w zestawieniu.
W mojej Zosi pokazało dwa komunikaty na raz FEUX CODE i FEUX AR po przepaleniu żarówki świateł mijania.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Oczywiście, że się różnią, może nie aż tyle, nie wiem jak w ZA, ale w ZB można skorygować np. op-comem.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.