[FAQ]wypalanie DPF-u
Witam
Dzisiaj rano w drodze do pracy włączyło mi sie wypalanie DPF-a na początku przebiegało normalnie (zwiększone spalanie, inna praca silnika) po jakiś 10 minutach już na postoju pod pracą z rury wydechowej zaczął wydobywać się siwy dym (kłęby dymu po przegazowaniu) ruszyłem jeszcze w trasę dymu było bardzo dużo trwało to jeszcze z 10 minut i wszystko nagle się uspokoiło, spalanie wróciło do normy.
Czy wiecie skąd ten dym? Nie wymieniałem ostatnio oleju poprzednie wypalania szły gładko bez takich niespodzianek.
Szczerze to troche wstyd pod pracą 3 letnie auto a kopciło jak ......
Ten dym śmierdział jakąś naftą czy czymś takim kolor taki siwy wpadający w niebieski.
Dzisiaj rano w drodze do pracy włączyło mi sie wypalanie DPF-a na początku przebiegało normalnie (zwiększone spalanie, inna praca silnika) po jakiś 10 minutach już na postoju pod pracą z rury wydechowej zaczął wydobywać się siwy dym (kłęby dymu po przegazowaniu) ruszyłem jeszcze w trasę dymu było bardzo dużo trwało to jeszcze z 10 minut i wszystko nagle się uspokoiło, spalanie wróciło do normy.
Czy wiecie skąd ten dym? Nie wymieniałem ostatnio oleju poprzednie wypalania szły gładko bez takich niespodzianek.
Szczerze to troche wstyd pod pracą 3 letnie auto a kopciło jak ......
Ten dym śmierdział jakąś naftą czy czymś takim kolor taki siwy wpadający w niebieski.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
NIC, wymienisz go jak przyjdzie na to czasAston pisze:Hmmm co do poziomu oleju to po przejechaniu 3 000 km od wymiany (nalany był max oleju na bagnecie) teraz poziom mi wzrósł jak się patrzy na bagnet to o 4 "zwoje" wypalanie standard co 650 km na trasie co ok 800. Co z takim przyrostem oleju robić bo nieco mnie to niepokoi. Doradźcie coś proszę.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tak to jest z DPF-em, jak się nie robi długich tras, u mnie jest 4000 km i stan oleju do wymiany 46%, chwasta na razie zostawiam, bo nie mam z nim problemu, zostaje częstsza wymiana oleju w moim przypadku to będzie - jakieś 8 do 9 tys. km.Aston pisze:No ponad stan te zwoje to ta sprężyna na bagnecie wyciągnę oczywiście tego oleju ale to dość upierdliwe no i rozrzedza się olej co przyspieszonej wymiany oleju to może przy 7 tyś to zrobię no trudno a jakiś inne pomysły poza wycinką
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
No właśnie nie jestem pewien czy się zakończył , jak wysiadałem z samochodu było czuć ten "specyficzny" zapaszek ale akurat byłem w dzielnicy , gdzie często dość mocno odczuwa się smród , dlatego pierwsza myśl , że to właśnie to , jednak żona mówiła że z auta kopciło i smród wydobywał się z rury.
No ale już wyłączyłem już silnik i nie wiedziałem czy w takim przypadku na nowo odpalać auto.
NO nic poczekam do następnego razu .
No ale już wyłączyłem już silnik i nie wiedziałem czy w takim przypadku na nowo odpalać auto.
NO nic poczekam do następnego razu .