[A] [B] Co z gaśnicą w samochodzie?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
MaciekP

#31 Post autor: MaciekP »

kwazaar pisze: ...
Któregoś razu przez przypadek rzuciła mi się w oczy gaśnica, którą żona miała w swoim aucie i zauważyłem że jest ciut dłuższa ale zdecydowanie cieńsza. Zrobiłem podmiankę i teraz bez problemu mieści się do schowka na narzędzia w bagażniku.

Kupując gaśnicę do ZB warto zwrócić uwagę na jej średnicę :).
Koledzy trzymający gaśnice w schowku na narzędzia zasugerujcie proszę producentów lub konkretne przykłady gaśnic, które się w nim mieszczą (bez wyginania pokrywy :D). Sprawdzałem produkty Ogniochronu (taką mam w Astrze) i zarówno jedno- jak i dwukilowa mają taką samą średnicę, niestety zbyt dużą by zmieścić się w schowku :?

Szymon78

#32 Post autor: Szymon78 »

a próbowałeś upchnąc ja w prawym schowku bagaznika tam gdzie masz przekaźniki? ( chyba ze masz zestaw naprawczy- wtedy lipa)

ja mam standardowe koło w koszu i rożne duperele/butelki, puszki trzymam właśnie tam w pozycji stojącej ładnie się mieszczą. Gaśnice mam standardową z Tesco :D

Przemcio

#33 Post autor: Przemcio »

Woytas pisze:ja wpakowałem swoją do bagażnika w tylny prawy boczek, razem z żarówkami i koszulka odblaskową,
Wojtek to wielki błąd.Zapytaj się kicaja co się może stać jak wyjdziesz z auta na autobanie bez kamizelki :P Ja mam w kieszeniach foteli przednich.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#34 Post autor: Lorry »

MaciekP, ja mam akurat oryginalną Oplowską, bo moja na PL rynek jest. To jest kilogramowa, mieści się właśnie w narzędziówce ale nie wszędzie...

MaciekP

#35 Post autor: MaciekP »

Miejsce w prawym tylnym schowku mam bo koło zapasowe wisi podwieszone od spodu tyle, że upchałem tam butlę z olejem na ewentualną dolewkę oraz linkę holowniczą. Uznałem, że z uwagi na bezpieczniki i przewody elektryczne korzystniejszym będzie niepakowanie tam twardych metalowych przedmiotów.
Gaśnicę chciałbym zmieścić w schowku na narzędzia, gdzie oprócz standardowego zestawu z podnośnikiem i kluczem do kół zmieściła mi się jeszcze składana saperka (jak przystało na wytrawnego turystę/biwakowicza :>) oraz kable rozruchowe (tak by były pod ręką zimową porą ;)).
Kamizelki (przydają się nie tylko w D ale także i w A, HR, CZ czy też SK) mam schowane w takiej wysuwanej płaskiej szufladzie pod fotelem pasażera.
Lorry pisze:
ja mam akurat oryginalną Oplowską, bo moja na PL rynek jest. To jest kilogramowa, mieści się właśnie w narzędziówce ale nie wszędzie...
Lorry,
no to u Ciebie problem gaśniczy fabrycznie jest rozwiązany. Nie mam pojęcia ile kosztuje gaśnica w GM ale pewnie duuużo więcej złociszy niż w supermarkecie.
Szymon78 pisze: ...Gaśnice mam standardową z Tesco
Szymon,
dałbyś, proszę, radę rzucić na nią okiem i sprawdzić producenta lub może nawet jej fotosa podesłać?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#36 Post autor: Harry200 »

Według przepisów gaśnica ma być w szybko dostępnym miejscu a bagażnik ze względu na swoją funkcję nie zawsze takim jest,nie dawno pomagałem gościowi w Punto jak mu się zapalił silnik po zatankowaniu gazu,swojej gaśnicy na pewno nie zdążył by użyć gdyż miał pełny bagażnik..Ja mam fabryczny uchwyt w schowku przy fotelu kierowcy który pozbawia mnie jednego wygodnego schowka a kamizelkę w szufladce pod fotelem pasażera.

MaciekP

#37 Post autor: MaciekP »

H,Łajszczak pisze: Według przepisów gaśnica ma być w szybko dostępnym miejscu a bagażnik ze względu na swoją funkcję nie zawsze takim jest...
Oczywiście, że tak. Dlatego zastanawiając się gdzie gaśnicę umieścić dotarłem do niniejszego tematu. W wersji B nie da sie chyba zmieścić butli w schowku drzwiowym. Gdyby tak było to bym woził ją tak jak Ty.

GDA

#38 Post autor: GDA »

Ja mam gaśnicę pod przednim fotelem pasażera od strony tylnej kanapy, wchodzi na wcisk pod konstrukcje fotela - nie lata, nie stuka

jasterki
Świeżak
Imię: Robert
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#39 Post autor: jasterki »

Witam serdecznie. Przeczytałem cały temat i uważam, że najlepszym miejscem na gaśnicę jest prawy fotel pod nogami pasażera. Łatwy dosęp i nie stuka. Dwie śrubki i zrobione. Mam tak zamontowane już parę tygodni i jest super. :lol:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#40 Post autor: MieHor »

Moja ZB pochodzi z Belgii - gaśnica została zamontowana przez tamtejsze ASO tak jak widać na 6 zdjęciu w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3523 , myślę że jest pod "ręką" i specjalnie nie przeszkadza nogom pasażera, zauważyłem oglądając wiele zdjęć z różnych ofert, że prawie wszystkie poleasingowe ZB z Be mają tam usytuowane gaśnice

Przemcio

#41 Post autor: Przemcio »

jasterki pisze: Dwie śrubki i zrobione. Mam tak zamontowane już parę tygodni i jest super.
Dawaj fote :>

MaciekP

#42 Post autor: MaciekP »

MieHor,
też ów sposób montażu rozważałem widząc go na zdjęciach kilku Zafir. Dzięki Tobie wiem skąd się wzięła idea takowego rozwiązania.
Szukam jednak sposobu bardziej "dyskretnego" umiejscowienia tej jaskrawo czerwonej puszki.

jasterski,
również proszę o zdjęcie Twojego sposobu montażu gaśnicy.

Piotrek413

#43 Post autor: Piotrek413 »

Kolega jasterski prawdopodobnie nie ma schowka pod siedzeniem pasażera, u mnie taki patent odpada bo mam taki schowek.
W Passacie gaśnica mieściła się idealnie pomiędzy progiem a fotelem kierowcy.

Ja aktualnie gaśnicę wożę w plastikowym koszyczku w bagażniku ;) Mam tam resztę szpargałów i co najważniejsze, mieści się za trzecim rzędem rozłożonych siedzeń :D

sapienti

#44 Post autor: sapienti »

Moja przyjechała z Belgii i już miała zamontowaną gaśnicę pod fotelem pasażera. Pod tym samym fotelem jest też schowek (szuflada) i jakoś nie kolidują ze sobą. Gaśnica wchodzi jakby "pod" szufladę.

Szymon78

#45 Post autor: Szymon78 »

MaciekP, ja mam stadardowy OGNIOCHRON -1kg

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”