map sensor?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#16 Post autor: Harry200 »

A czy odczytałeś kody błędów,ja bym jednak stawiał na EGR,nie bez powodu miałeś przecięty przewód sygnałowy..
paweldudala

#17 Post autor: paweldudala »

już jestem pewien, że do wymiany jest EGR. Musi być duży luz na tej ośce (trzpieniu), która wchodzi do kolektora i się kosi. Tak mocno, że ta krzywka nie może go ani wepchać ani wyciągnąć. Jak ją śrubokrętem posmyram i posmaruje to na kilkadziesiąt kilometrów jest ok. Czy te regenerowane na znanej wszystkim aukcji są OK można je kupić ? ktoś nabył takie cacko ? Polecacie ?
Harry200
Zafiromaniak
#18 Post autor: Harry200 »

Ja u siebie mam po regeneracji w tej firmie z Brzegu,u mnie padł także sterownik w zaworze EGR i za całą regenerację z wymiana sterownika zapłaciłem 570 zł,na razie sprawuje sie ok,od wysłania do odbioru minęło trzy dni..
Ostatnio zmieniony 31 lip 2011, 08:18 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.
paweldudala

#19 Post autor: paweldudala »

A to nie jest tak, że kupuje się u nich nowy (regenerowany) a stary się odsyła ?
Harry200
Zafiromaniak
#20 Post autor: Harry200 »

Z elektronicznym EGR nie chcieli iść na taki numer,mówili że może być duży zakres prac i koszty z tym związane..( tak było u mnie padnięty sterownik)
paweldudala

#21 Post autor: paweldudala »

Rozumiem czyli wysyła się swój a oni go regenerują (jeśli się nadaje) i odsyłają odnowiony. Dokładnie tak jak z maglownicą (w Astrze jak miałem).
Harry200
Zafiromaniak
#22 Post autor: Harry200 »

Zgadza sie,u mnie została tylko stara obudowa gdyż i sterownik miałem w swoim padnięty..Przed naprawą sprawdzają co jest walnięte,oddzwaniają i mówią ile będzie kosztowało,jak sie zgodzisz to podejmują naprawę..
paweldudala

#23 Post autor: paweldudala »

A jak udało Ci się go wyjąć. Cały ten EGR. Pomijam odkręcenie śrub, przewodów itd. Boję się mocno stukać i pukać aby czegoś nie urwać. Jest jakiś pomysł na to ?
Harry200
Zafiromaniak
#24 Post autor: Harry200 »

Popryskać na korpus w kanale ssącym i jakimś kluczem zaciskowym łapiąc za obudowę spróbuj go obrócić, dalej na zasadzie obracać i ciągnąc.Ja ze swoim bawiłem sie w ten sposób ze dwadzieścia minut..
paweldudala

#25 Post autor: paweldudala »

Acha. Też tak myślałem ale wstrzymałem się aby podpytać. Rozumiem. Po tym jak zobaczyłem jaki jest dolot zawalony pewnie a raczej na pewno i ten zawór jest do czyszczenia.
tom_kaz

#26 Post autor: tom_kaz »

Panowie, podepnę się pod temat, bo próbowałem się dobrać do tego czujnika ciśnienia (map sensor).
Mam taki silnik (Y20DTH):

Obrazek

i dogrzebałem się do tego czujnika:

Obrazek

odkręciłem śrubę, ale nie mogłem wyciągnąć tego czujnika.
Obracał się wokoło, ale nie chciał wyjść.
Nie chciałem nic urwać, więc odpuściłem.
Możecie poradzić, czy dużo siły użyliście aby go wyciągnąć, czy użyliście sposobu?
bykmark

#27 Post autor: bykmark »

darkp1 pisze:No i Dziadek13, ma taki jak pokazał na zdjęciu, natomiast Ty paweldudala, masz taki jak pokazałeś na zdjęciu bo masz silnik po FL. Niestety nie da się podmienić jednego z drugim, przerabiałem to samo z rafim.
daro105 pisze:to spoko już go sobie znajdę w aucie, ale pewnie na kolektorze będzie, skoro tam ciśnienie mierzy!
A gdzie tezn map sensor w ZA 1.8 125KM się znajduje ??
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#28 Post autor: Bodek »

bykmark pisze:
darkp1 pisze:No i Dziadek13, ma taki jak pokazał na zdjęciu, natomiast Ty paweldudala, masz taki jak pokazałeś na zdjęciu bo masz silnik po FL. Niestety nie da się podmienić jednego z drugim, przerabiałem to samo z rafim.
daro105 pisze:to spoko już go sobie znajdę w aucie, ale pewnie na kolektorze będzie, skoro tam ciśnienie mierzy!
A gdzie tezn map sensor w ZA 1.8 125KM się znajduje ??
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5617
bykmark

#29 Post autor: bykmark »

Ale nie znalazłem odpowiedzi ma pytanie: Gdzie ten map sensor w ZA 1.8 125KM się znajduje ??
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#30 Post autor: Bodek »

bykmark pisze:Ale nie znalazłem odpowiedzi ma pytanie: Gdzie ten map sensor w ZA 1.8 125KM się znajduje ??
pewnie w 1.8 nie ma, ale jest w 1.6 i 2.2 w benzynie, oraz w 2.0 w dieslu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”