Gdzie szukać numeru silnika?
Moderator: Sebu$
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
kulex, aż taki biegły to ja nie jestem, a wracając do Twoich pytań - wydaje mi się, że pedał przyspieszacza w Twojej ZA jest elektroniczny a nie na linkę, powinna do niego dochodzić wiązka kabli.
Na podanych zdjęciach widać jakieś nr, które zostały odlane w procesie produkcji i moim zdaniem mogą to być nr części lub katalogowe. Na przedostatnim zdjęciu wyraźnie widać typ silnika X/Z18XE
Natomiast nr fabryczny silnika i skrzyni biegów jest zwykle nabijany indywidualnie numeratorami na przygotowanym w procesie produkcji płaskim polu
Mi wychodzi że u Ciebie jest skrzynia biegów F17 z przełożeniem 4.19
Na podanych zdjęciach widać jakieś nr, które zostały odlane w procesie produkcji i moim zdaniem mogą to być nr części lub katalogowe. Na przedostatnim zdjęciu wyraźnie widać typ silnika X/Z18XE
Natomiast nr fabryczny silnika i skrzyni biegów jest zwykle nabijany indywidualnie numeratorami na przygotowanym w procesie produkcji płaskim polu
Mi wychodzi że u Ciebie jest skrzynia biegów F17 z przełożeniem 4.19
Witam.
Dziś odnalazłem w końcu numer silnika w swojej zafirce bo chce zmienić rozrzad i....jest inny niż w książce? Zamiast 20BM6010 znalazłem numer 20U59236. Czy można gdzieś sprawdzić rocznik tego silnika lub czy był włożony nowy do mojej ZA czy z jakiegoś rozbitka? Teraz martwi mnie to ile faktycznie ma najechane moje autko bo to co mam na liczniku (155tyś) to już raczej nie aktualne.....
Dziś odnalazłem w końcu numer silnika w swojej zafirce bo chce zmienić rozrzad i....jest inny niż w książce? Zamiast 20BM6010 znalazłem numer 20U59236. Czy można gdzieś sprawdzić rocznik tego silnika lub czy był włożony nowy do mojej ZA czy z jakiegoś rozbitka? Teraz martwi mnie to ile faktycznie ma najechane moje autko bo to co mam na liczniku (155tyś) to już raczej nie aktualne.....
i własnie dlatego wszyscy nie do końca wierzymy w cyferki wyswietlane na licznikumarcinos25 pisze:Też bym chciał to wiedzieć.... samochód z 2003 r, na liczniku 155tyś ( w tym już 10 tyś zrobione przeze mnie) - ciekawe od ilu kilometrów licznik kręci sie już na tym drugim silniku i czy był włożony nowy (wątpię) czy może z przebiegiem np 200tyś
Witammarcinos25 pisze:Już mi miehor rozkodował VIN -stąd wiem że miałem wymieniany silnik. Do zakupu rozrządu każdy kogo o to pytałem potrzebuje nr silnika. Po za tym chciałbym wiedzieć coś czy może nie ma najechane ze 400tyś....
Odświeżę temat. Jestem w podobnej sytuacji jak kolega marcinos25. Chciałem nabyć przez internet rozrząd, ale sprzedawca potrzebuje numer seryjny silnika, (ponoć numer VIN nic mu nie daje). Swoją drogą za pomocą EPC Online udało mi się na podstawie nr-u VIN ustalić nr silnika (20CF7552) jednak chciałbym to jeszcze sprawdzić na silniku i tu moja prośba - czy ktoś mógłby zamieścić fotkę z dokładną lokalizacją w/w numeru. Dziś wskoczyłem do kanału i próbowałem namierzyć w/w nr ale bez powodzenia.
Druga kwestia czy Zafiry A z silnikiem Z18XE miały różne wersje rozrządu, czy tylko jeden typ:
pasek-162 zęby, szerokość 20mm
rolka napinacza - śr. zew. 59, szer. 22 mm
rolka prowadząca - śr. zew. 62,7, szer. 23 mm
rolka prowadząca - śr. zew. 52,5, szer. 23 mm
Pzdr.
Koenig
Dzięki za szybki odzew.Jacek2308 pisze:Koenig, Napewno były dwa rodzaje rozrządu i faktycznie tylko po nr silnika można było dość. Ale nie pamiętam już gdzie on jest w ZA
A kojarzysz, na czym polegały te różnice? Liczbą rolek, ich wymiarami, liczba zębów paska, pompą? Może w ostateczności udało by się na podstawie wymiarów elementów rozrządu dopasować nowy rozrząd.
Pzdr.
Koenig