[B]Piszczenie paska/rolki?????

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mario1910

#31 Post autor: mario1910 »

mam koledzy zapytanie odnosnie sprzegla alternatora bo sie okazuje ze mam do wymiany bo zaczelo strasznie swistac rozumie ze pasek i rolki bede tez wymienial moje zapytanie brzmi jakiej firmy i orjetacyjne ceny jakie bede musial przeznaczyc zebym za duzo nie przeplacil jak cos pomieszlem to sorka
pba1

#32 Post autor: pba1 »

Szymon78 pisze:witam kolegów itd itp :)

...pasek wymienialem ok 10tys temu i nie wieżę zeby sie zużył. oglądałem go i wygląda jak nowy.. Naciąg ok... moze ciut za ciasno..
Jeśli chodzi o pasek Contitecha to podają w katalogu dwa paski (chodzi mi o silnik Z19DTH): 6PK1370 i 6PK1380. Który należy więc zakupić ? Zafirka z 2009r.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#33 Post autor: Bodek »

pba1 pisze:
Szymon78 pisze:witam kolegów itd itp :)

...pasek wymienialem ok 10tys temu i nie wieżę zeby sie zużył. oglądałem go i wygląda jak nowy.. Naciąg ok... moze ciut za ciasno..
Jeśli chodzi o pasek Contitecha to podają w katalogu dwa paski (chodzi mi o silnik Z19DTH): 6PK1370 i 6PK1380. Który należy więc zakupić ? Zafirka z 2009r.
O części pytamy w innym temacie
mozartinio

#34 Post autor: mozartinio »

U mnie zaczal pasek piszczec po wymianie rozrzadu.piszczal tak glosno,ze bylo slychac w promieniu km,ze jade.po 600km ucichl.okazalo sie,ze po wymianie rozrzadu panowie zle zalozyli pasek ten od klimy,wspomagania itd.Podobno rolka sie dopasowywala i stad ten pisk.gdzie oni mieli oczy.
arkady2222

#35 Post autor: arkady2222 »

Witam wszystkich
Mam zapytanie odnosnie paska wieloklionowego. Po odpaleniu auta na zimnym silniku słychać tzw. Ćwierkanie z okolic paska i rolek. Dźwięk ten utrzymuje się 2,3 minuty i zanika. Mozna także popsikac wodą z płynem, wd 40, czy silikonem i ćwierkanie milknie od razu. Zaznaczam, że wymieniłem rolki i pasek i jest bez zmian.
Macie jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?
czarekcw

#36 Post autor: czarekcw »

Sprawdzałeś z włączoną klimą i bez? Alternator i sprzęgło alternatora ok?
arkady2222

#37 Post autor: arkady2222 »

Mechanik sprawdzał i mówi, że ok. Bardzo bym nie chciał wymieniać wszystkiego po koleì, żeby w końcu dojść, co było przyczyną ćwierkania :oops:
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#38 Post autor: janekW67 »

Być może napinacz paska.
Oczywiście!
czarekcw

#39 Post autor: czarekcw »

W sumie też ciekawe jakiej firmy pasek jest założony.
arkady2222

#40 Post autor: arkady2222 »

Coś czuje, że bez kolejnej wizyty u mechanika się nie obędzie :evil:
darek_s

#41 Post autor: darek_s »

Do sprawdzenie czy sprzęgło alternatora nie jest zatarte.
arkady2222

#42 Post autor: arkady2222 »

No właśnie, tak jak napisałem...bez wizyty u mechanika się nie obędzie :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”