[B]Piszczenie paska/rolki?????

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

[B]Piszczenie paska/rolki?????

#1 Post autor: Szymon78 »

witam kolegów itd itp :)

od kilku dni pasek wielorowkowy ćwierka.. niezależnie czy uruchamiam zimny silnik czy pojeżdżę ze 100km... co to moze byc.?

pasek wymienialem ok 10tys temu i nie wieżę zeby sie zużył. oglądałem go i wygląda jak nowy.. Naciąg ok... moze ciut za ciasno..

mam wrazenie ze dzwięk wydobywa sie od rolki napinającej.. problem w tym ze jej nie widac... jest pod podporą silnika..
prysnąłem nawet ciut WD na zewnętrzną pow paska i delikatnie ustalo ćwierkanie ale nie do końca.. po jakims czasie wróciło do poprzedniego stanu.
moze jakies uwagi? zastanawiam sie czy to nie uszkodzenie rolki/lekko ukosuje i występuje poślizg paska.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 23:50 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymon78

#2 Post autor: Szymon78 »

no to pewnie rolka padła....

w tym tyg podlece do kumpla na podnosnik(innego dojscia nie ma) i zdejme pasek (moze wymienie znow) i przy okazji oblukamy lozysko
Pedro

#3 Post autor: Pedro »

Wymieniłem pasek, rolkę, alternator ( oczywiście nie z powodu ćwierkania) i ćwierka jak ćwierkało wprawdzie tylko na zimnym, po minucie jest cisza
Szymon78

#4 Post autor: Szymon78 »

ostatecznie wymieniłem roke napinacza paska -INTERCARS - 134pln

powodem ćwiekania było ukosowanie roki.. widać to przy napiętym pasku.. po jej zdjęciu rolka sie prostowała -jednak do wywalenia.

generalni napinacz wykonany jest z aluminium z plastikowymi panewkami +spręzyna. no i ten plastik sie juz wytarł i nie trzymało osi...podczas rpacy silnika rolka delikatnie podskakiwała i stąd ten dzwięk :)

aktualnie.. ĆWIERKANIA BRAK!!!!!
Szymon78

#5 Post autor: Szymon78 »

przejechałem od wymiany rolki napinającej ok 10tys i pasek znów ćwierka... brrr...

sugerujecie wymianę paska? czy metodę odtłuszcznania? :?
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

Jaki firmy masz pasek ? Ja miałem Gates'a i od założenia ćwierkał przez około 10-12 tyś. Potem zmieniłem na Continetala i jest wszystko ok.
Szymon78

#7 Post autor: Szymon78 »

własnie tego nie wiem ale sadze ze to jakiś NO NAME..

chyba bede wymieniał... i zobacze co ebdzie się działo.

Najfajniesze ze było cicho.. potem troszke dawał znac na zimnym silniku a teraz ćwieka cały czas :(

zastanawiam sie czy to w jakis sposób szkodzi autu...
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Nie jestem mechanikiem, ale jeżeli pasek "ćwierka" to się ślizga przez co podzespoły które napędza nie pracują optymalnie. Tak mi się wydaję.
Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Jesteś Szymon pewny,że to pasek hałasuje a nie rolka?

Na rynku dostępne są środki w sprayu,które likwidują "poślizgi" pasków klinowych...ale jest to zabieg doraźny.
Szymon78

#10 Post autor: Szymon78 »

na 100% pewny jestem ale dzwięk paska- taki sam miałem przed wymianą rolki napinajacej.

tyle ze zgaduj zgadula czy to spowodowane jest paskiem, napięciem , czy moze jakąś rolką (np alternatora)
dariusz.siuchta

#11 Post autor: dariusz.siuchta »

Ja bym wymienił pasek, koszt chyba samego paska nie jest straszny a ćwierkanie na 99% zniknie, i tu mogę polecic paski CONTINENTAL
Lorry

#12 Post autor: Lorry »

A mi ćwierka tylko jak jest zimno lub wilgoć. Jak były mrozy -3 -4 to spokój teraz przy -10 cwierka ale przez pierwsze 5km. potem spokój ;) Paski od nowości jeszcze
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

Lorry to na 90% pasek. Warto już pomyśleć o zmianie skoro masz od nowości. Bierz continental bo gates u mnie piszczał od nowości.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#14 Post autor: Harry200 »

Marki pisze:Jesteś Szymon pewny,że to pasek hałasuje a nie rolka?

Na rynku dostępne są środki w sprayu,które likwidują "poślizgi" pasków klinowych...ale jest to zabieg doraźny.
Jakieś dwa lata temu w poprzednim aucie użyłem w trasie wynalazku firmy CRC BELT DRESSING,niby bardzo dobry na piszczenie,przejechałem tak z 60km i 10 km od domu pasek zaczął mocniej piszczeć ,spadł,nawinął się na koło pasowe a cześc dostała sie pod pasek rozrządu.Z przestawionym rozrzadem o dwa zęby musiałem się holować do domu.Także jak napisał Marki to jest środek bardzo dorażny..
Szymon78

#15 Post autor: Szymon78 »

nie zdazyłem wymienc paska bo przestało ćwierkać :P ciekawe :?:

bede obserwował co dalej...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”