[A] - silnik 1,8 - zawór EGR - czyszczenie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wrc78

#61 Post autor: wrc78 »

dziękuje za odpowiedż pozdrawiam

Awatar użytkownika
fiolet
Bywalec
Imię: Mirek
Auto: Zafira A 1,8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1

#62 Post autor: fiolet »

Maćku pisze:na razie skup się na EGR, a potem lecim dalej jak nic nie związane z EGR ;) bynajmniej kod ewidentnie wskazuje na zawór
Kod tak ale jak się okazało to nie zawór :shock:

Ciąg dalszy zmagań z Zośką. Najpierw wyczyściliśmy EGR + nowa uszczelka (kontrolka zgasła dosłownie na kilka sekund i znowu się cały czas paliła - nici :(
Więc zakupiliśmy zamiennik - wymieniliśmy (kontrolka świeci non-stop)- nici :(

Zaś na kompa - dalej ten sam błąd.

Nowy odesłaliśmy - nic trzeba kupić oryginał, ale kasy brak. Autko chodzi normalnie (oprócz wyższego spalania i swądu benzyny od czasu do czasu) więc tak jeździliśmy do dzisiaj kiedy to pojechaliśmy wymienić na nowy oryginalny EGR a tu po zmierzeniu okazuje się, że EGR chodzi bez zarzutu, błąd nadal wyskakuje ten sam a wina leży po stronie sterownika, który był naprawiany przy okazji wymiany przepływomierza.

Nic - naprawiliśmy ponownie sterownik - ufffffff zgasła kontrolka silnika. Ale tylko na kilka kilometrów po czym zaś się zapaliła.
Zaś pod kompa - tym razem wyszedł czujnik spalania. Zmniejszono obroty bo były za wysokie. Było już późno, więc umówiliśmy się na przyszły tydzień. Prawdopodobnie będzie to zaś coś jeszcze w sterowniku a nie czujnik, trzeba to jeszcze dokładnie sprawdzić.

W drodze powrotnej (ok. 80km. autostradą przy 140 i zwykłymi drogami przy 70-90) zapaliła się kontrolka kilkakrotnie ale i po przejechaniu od kilkaset metrów do kilku kilometrów gasła.

Ale spalanie chyba się zmniejszyło ( w/g spalania w danej chwili). Jutro mam do przejechania około 500km. więc dopiero się okaże.

Awatar użytkownika
fiolet
Bywalec
Imię: Mirek
Auto: Zafira A 1,8
Oznaczenie silnika: X18XE1

#63 Post autor: fiolet »

Sterownik naprawiony, klima nabita - Zośka zjadając wreszcie około 8l. (przedtem pożerała 10-11l.) śmiga aż miło :lol:

tapatic
Przeglądacz
Imię: Dariusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: x18xe1
#64 Post autor: tapatic »

wrc78 pisze:uszczelke kupiłem już.A wiesz może czy jest jakis sposób na sprawdzenie EGR czy jest sprawny ale już po odkręceniu Go ze stopy.Widziałem filmik jak klient podłancza dwa kabelki pod EGR i pod aku ale dokładnie nie wiem pod który pin podłączył jaki kabel i który do plusa i minusa na aku.Chodzi mi o to żeby ten grzybek się otworzył i żeby to dobrze wyczyścić
Ja też szukam sposobu na sprawdzenie działania egr po wyjęciu, silnik x18xe1.
tapatic

skoti182
Imię: Piotr
Auto: Zafira A 1.8 16v
Oznaczenie silnika: Z18XE

#65 Post autor: skoti182 »

Cześć, czy możesz jeszcze raz wrzucić zdjęcia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”