Kursywą zachowałem oryginalną treść napisaną przez autora.
Witajcie.
Zakupiłem Zafirę 2.0 2005r.
Zakup rodzinny, że tak powiem, od ojca także znałem historię autka.
Dopóki ojciec jeździł był wyposażony w WD40 i śrubokręt. Do wiadomych celów
Mnie to "wqrzyło", bo po pierwszej jeździe zapalony kluczyk i wnerw.
Zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym zaślepkę oraz magiczną elektroniczną kostkę.
W sobotę zabrałem się za wymianę.
Generalnie prosta robota. Dwie śruby, wywalenie EGR, zaślepka na miejsce. Przewód chłodniczy połączony rurką.
Szybko i sprawnie.
Trochę więcej zabawy z kostką elektroniki. Ale instrukcja ładnie opisane co i jak uciąć i co połączyć.
Lutownica w "łapę" i po godzinie wszystko podłączone.
Lekko z duszą na ramieniu pierwsze odpalenie, ale jest wszystko ok. Pierwsza jazda bajka. 0 problemów.
Piszę posta, dla niedowiarków, oraz niezdecydowanych. To naprawdę działa. I autko jeździ jak trzeba.
No to podrzucę linki gdzie co kupiłem:
Zaślepka:
aukcja allegro cena 90 zł
Z opisu:
Z_EGR_70 Zaślepka / zamiennik zaworu EGR dla silników 2.0 2.2 DTI OPEL / TiD SAAB:
Po wymianie uszkodzonego zaworu EGR na zamiennik należy zastosować emulator, aby sterownik silnika nie zgłaszał błędu.
Elektronika:
aukcja allegro cena zakupu 235 zł
Z opisu aukcji:
EMULATOR TO SPOSÓB NA ZASTĄPIENIE USZKODZONEGO ZAWORU EGR!
Jeśli znudziło Ci się cykliczne czyszczenie lub wymienianie EGR-u, to dobrze trafiłeś.
Skuteczny w sytuacji uszkodzenia zaworu recyrkulacji spalin.
Jak to działa?
Dla komputera silnikowego działa jak normalny, sprawnie działający układ EGR. Różnica polega na tym, że zamiast w sposób elektromechaniczny, wszystko odbywa się w sposób elektroniczny. Jest to elektroniczny symulator działania układu recyrkulacji spalin a podczas gdy zawór pozostaje odłączony i zamknięty.
Co zyskujesz?
Brak błędów od EGR-u (nie świeci się kontrolka CE)
Silnik zasysa czyste powietrze bez dodatku spalin, co utrzymuje dolot w czystości.
Likwidacja zaworu wyklucza ponowne usterki.
Silnik pracuje normalnie, tak jak ze sprawną recyrkulacją spalin.
Współpracuje z silnikami OPEL wyposażonymi w elektrycznie sterowany zawór EGR firmy WAHLER:
Y22DTR, X20DTH, Y20DTH, Y22DTH
Tutaj ujęcia zamontowanej zaślepki zaworu EGR:
z innego ujęcia:
Połączone rurką przewody z cieczą chłodzącą:
Tutaj elektronika. Część kabli idzie do odciętej oryginalnej wtyczki od EGR. Dobrze przylutować i zabezpieczyć rurkami termokurczliwymi.
Dwa kabelki idą do wtyczki od przepływomierza. Kostkę z elektroniką złapałem opaską do przewodu odmy.
źródło: forum samochodowe, autor: mariusz.trojanowski
No i to by było na tyle