duże spalanie
Moderator: Sebu$
duże spalanie
Witam,jadąc z pracy chciałem sprawdzić jakie mam spalanie na 100kil.doznałem szoku widząc wynik 15l.Ustawiłem komputer na tej pozycji i spalanie zaczeło szaleć tzn.zmieniało się co chwile czyli 10,2l 11,8l 12l 15l i tak mieszało w czasie jazdy,stojąc spalanie cały czas wzrastało jak minutnik.(to jest spalanie średnie i nie powinno się zmieniać w czasie jazdy tak drastycznie) Pojechałem na komputer i nic nie wyszło,silnik pracuje normalnie,nie stracił na mocy.Proszę o pomoc,bo nie wiem co dalej z tym robić.
to znaczy że pompa daje słabe ciśnienie ,czy końcówki wtrysków są do wymiany?boogoo pisze:Zużycie paliwa mierzone jest na zasadzie pomiaru czasu otwarcia wtryskiwacza,na podstawie zadanej wartości ciśnienia i przepływu przez dysze końcówki wtryskiwacza.Kiedyś,gdzieś to zczytałem
a co do kopcenia ,to jadąc z pracy trochę go pogoniłem i ani dymku nie puszcza,stan oleju nie zmienił się,sprawdzenie spalania przez tankowanie jest w tej chwili niemożliwe ,bo mam pełny zbiornik.W czwartek jestem umówiony u mechanika na wymianę przepływki czy coś to da to nie wiem.
Jeżeli mogę wtrącić moje 3 grosze
Jeździłem teraz tydzień ZB z 2008 roku dieselkiem 1,7 125 koni (zastępcze z salonu)
Zaraz jak odebrałem - tam średnie spalanie wynosiło 10,5 litra wg komputera
auto miało na liczniku ledwie 18 tysięcy
jak patrzyłem ile mi spali po wykasowaniu przeze mnie w mieście to komp pokazał po przejechaniu ok 500 km 12 litrów średniego spalania
przerażony zatankowałem do pełna i oddałem całując moją Zośkę spalającą ledwie 10 litrów LPG
oczywiście moja jazda zastępczym była szybka i dynamiczna ale mimo wszystko jak odbierałem było średnie 10,5 litra - to chyba sporo jak na to co wszyscy piszą o spalaniu swoich dieselków. Gdyby to jeszcze benzyna to spoko ale ON :>
Jeździłem teraz tydzień ZB z 2008 roku dieselkiem 1,7 125 koni (zastępcze z salonu)
Zaraz jak odebrałem - tam średnie spalanie wynosiło 10,5 litra wg komputera
auto miało na liczniku ledwie 18 tysięcy
jak patrzyłem ile mi spali po wykasowaniu przeze mnie w mieście to komp pokazał po przejechaniu ok 500 km 12 litrów średniego spalania
przerażony zatankowałem do pełna i oddałem całując moją Zośkę spalającą ledwie 10 litrów LPG
oczywiście moja jazda zastępczym była szybka i dynamiczna ale mimo wszystko jak odbierałem było średnie 10,5 litra - to chyba sporo jak na to co wszyscy piszą o spalaniu swoich dieselków. Gdyby to jeszcze benzyna to spoko ale ON :>