pompa oleju silnik benzynowy 1.8 v16 z18ex 2002 r
Moderator: Sebu$
pompa oleju silnik benzynowy 1.8 v16 z18ex 2002 r
witam wszystkich mam pękniętą pompę oleju i chciałem kupić jakąś używaną. w oplu powiedziano mi z wymianą 1700 zł za nową, dla mnie to kosmiczna cena nie do przeskoczenia. Prosiłbym miłośników Zafiry o pomoc. znalazłem na allegro różne pompy olejowe tylko nie mam pewności która jest odpowiednia do mojego modelu. na starej pompie jest numer 24461715. numer Vin samochodu to W0L0TGF7532013428 jeśli numer w czymś pomoże. podobno numer katalogowy pompy jest taki : 646072 przynajmniej tak mi powiedziano. Nie będę ściemniał nie znam się na samochodach, a zafirę mam od kilku dni.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Już mniej więcej wiem jaką kupić. Zrobiłem kilka zdjęć mojej pompy oleju i porównałem z innymi w necie i okazało się że na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią ale jak się ktoś przyjrzy to w otworze gdzie wchodzi wał do napędzenia pompy są różne wejścia. ja mam ząbki lub coś podobnego przy innych jest gładka powierzchnia z dwoma wypustkami. miejsce śrub wszędzie jest prawdopodobnie takie samo tylko miejsce napędzania pompy jest inne. wszystko zależy od numeru silnika nr 32000001 i wyżej to pompa oleju będzie pasowała poniżej numeru silnika pompa już musi być inna. To tak na przyszłość dla innych użytkowników opli zafiry i nie tylko. wsadziłbym zdjęcia ale nie wiem jak. pozdrawiam. Panie Bodek ta pompa nie pasuje. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lis 2014, 16:27 przez Kookmis, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12163Kookmis pisze:wsadziłbym zdjęcia ale nie wiem jak.
A silnik to z18ex czy Z18XE i rocznik 2002
Ostatnio zmieniony 25 lis 2014, 18:45 przez Kookmis, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz los mnie też to dopadło.
Nie dość że nie typowa pompa 24461715 to jeszcze nietypowy czujnik poziomu oleju.
Pompa ledwo osiągalna a jeśli już coś to nowa za 800 PLN - tragedia !!!
Prawie drugi słupek za to można kupić
Nie dość że nie typowa pompa 24461715 to jeszcze nietypowy czujnik poziomu oleju.
Pompa ledwo osiągalna a jeśli już coś to nowa za 800 PLN - tragedia !!!
Prawie drugi słupek za to można kupić
Ostatnio zmieniony 05 maja 2018, 19:45 przez whatsupp, łącznie zmieniany 1 raz.
Postawie informację dla przyszłych zmagających się z tym problemem.
Cytując z innego forum:
i wygląda to że powinno pasować inne mocowanie z pompy 7.29231.00
Dodatkowo podpowiedział mi jeden ze sprzedających, że spotkał się kilkukrotnie z sytuacją że ludzie szukali tej pompy 7.29013.01.0 a ostatecznie skończyło się że zamieniali tylko środek ze starej pompy do nowej obudowy. Z racji że obudowa jest z amelinium i z czasem się wyciera, przez to nie trzyma ciśnienia a jeśli elementy wewnętrzne są ok to można się pokusić o taki zabieg.
Fakt że można się pogubić w tych oznaczeniach
Cytując z innego forum:
Wygląda na to że główną różnicą jest średnica osadzenia pompy na wał. Przy mojej pompie 7.29013.01.0 jest 37mmWitajcie, przy wymianie rozrządu wyszło na jaw że pompa oleju jest pęknięta i trzeba ją wymienić.
Autko, to Corsa C'02 1.8 - silnik Z18XE. I teraz problem, bo okazuje się że pompa jest z całkiem innego modelu - wyszło na to że z silnika X18XE1 - numer pompy to: 90536036
Aso Opla twierdzi że ta pompa nie pasuje do corsy No ale w końcu przecież pasowało i działało...
W poszukiwaniu używanej spotkałem się znowu z dwiema pompami do tego silnika Z18XE - numer który dostałem z Opla to 93172703, i znalazłem w używanych pompę do tego silnika z numerem 13105998.
I teraz problem, bo Opel upiera się że do Corsy ma być ta przez nich polecona, ta którą mam teraz niby pasuje ale czy kiedykolwiek działała w pełni sprawnie to nie jestem pewien.
Jakiej mam pompy szukać? Z jakiego silnika pasuje także pompa do mojej Corsy. Pomóżcie, bo 1300 zeta za nową pompą to koszmar
i wygląda to że powinno pasować inne mocowanie z pompy 7.29231.00
Dodatkowo podpowiedział mi jeden ze sprzedających, że spotkał się kilkukrotnie z sytuacją że ludzie szukali tej pompy 7.29013.01.0 a ostatecznie skończyło się że zamieniali tylko środek ze starej pompy do nowej obudowy. Z racji że obudowa jest z amelinium i z czasem się wyciera, przez to nie trzyma ciśnienia a jeśli elementy wewnętrzne są ok to można się pokusić o taki zabieg.
Fakt że można się pogubić w tych oznaczeniach