Obudowa filtra oleju
-
wiciu625
Obudowa filtra oleju
Witam
Drodzy koledzy mam prośbę , zabieram się za wymianę oleju i filtra i mam pytanie. Na obudowie filtra oleju jest znaczek (strzałka) czy ma on jakiś głębszy sens i czy po odkręceniu i wkręceniu z powrotem musi znajdować się w tym samym położeniu?? Przeglądałem książkę sam naprawiam i nic o tym nie ma , dodatkowo jest tam napisane że w moim silniku występuje cały filtr a z tego co widzę to mam wkład :-) Dajcie koledzy jakieś wskazówki czy mogę to śmiało odkręcić kluczem nasadowym ( 24 pasuje) i czy dolna obudowę trzeba przytrzymać czy nie ma takiej potrzeby.
Pozdrawiam
Drodzy koledzy mam prośbę , zabieram się za wymianę oleju i filtra i mam pytanie. Na obudowie filtra oleju jest znaczek (strzałka) czy ma on jakiś głębszy sens i czy po odkręceniu i wkręceniu z powrotem musi znajdować się w tym samym położeniu?? Przeglądałem książkę sam naprawiam i nic o tym nie ma , dodatkowo jest tam napisane że w moim silniku występuje cały filtr a z tego co widzę to mam wkład :-) Dajcie koledzy jakieś wskazówki czy mogę to śmiało odkręcić kluczem nasadowym ( 24 pasuje) i czy dolna obudowę trzeba przytrzymać czy nie ma takiej potrzeby.
Pozdrawiam
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Przy tym silniku jest zastosowany wkład filtra oleju. Po prostu odkręcasz ten plastykowy dekielek i wyjmujesz wkład. Nie musisz go podtrzymywać od spodu. Wkładasz nowy wkład, wymieniasz uszczelkę na plastykowym dekielku ( uszczelka powinna być w zestawie z wkładem) i po posmarowaniu uszczelki olejem skręcasz z wyczuciem do oporu. Gdzieś tu na forum czytałem żeby stosować długi filtr, ale nie bardzo wiem o co chodzi. Ja robiłem tak jak Ci napisałem i jest ok.
-
wiciu625
- Mariusz
- Zafiromaniak
Nie wiem w którą stronę jest ta strzałka ale gwint jest normalny.
Nie wiem w którą stronę jest ta strzałka ale gwint jest normalny.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2017, 22:24 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wiciu625
hmm.. to już sam nie wiem , czy obudowa filtra jest też wkręcona w chłodniczkę oleju czy jest to cały odlew i tylko dekiel jest na gwincie do odkręcenia?? Macie może jakiś schemat z którego można było by to rozszyfrować??
EDIT
znalazłem taką fotkę , z niej wynika że tylko dekiel można odkręcić. Chyba że się mylę , zerknijcie
EDIT
znalazłem taką fotkę , z niej wynika że tylko dekiel można odkręcić. Chyba że się mylę , zerknijcie
Ostatnio zmieniony 10 paź 2017, 22:32 przez wiciu625, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Zafiromaniak
Kolega mówił o ZA. Może tam jest inaczej. Odkręcałem to kilkanaście razy i nie przytrafiło mi sie nic złego.
Sprawdziłem dokładnie i wygląda to tak:

Sprawdziłem dokładnie i wygląda to tak:

Ostatnio zmieniony 10 paź 2017, 05:45 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wiciu625