[ Dodano: Nie Cze 26, 2011 11:04 ]
Szybszy
tak, to jest egr dla Ciebie.Piotru26 pisze:Przeczytałem już chyba cały ten wątek i kilka innych o EGR i chciałbym się coś was poradzić.
U mnie wystąpił błąd P04005A. Zafira odstawiona do warsztatu, EGR wymontowany, przeczyszczony, cewka podobno sprawna. Błędy pokasowane. Po złożeniu i kilku kilometrach, zapala się znowu kontrolka silnika i błąd wyskakuje ten sam (P04005A).
Diagnoza mechanika: czyszczenie nic nie da, wymienić EGR.
Raczej wierzę w fachowość mechanika więc teraz mam dylemat. Wymienić EGR czy go całkowicie usunąć.
od strony kosztowej wygląda praktycznie tak samo:
usunięcie - 500 zł,
wymiana - 386 + 80 = 466.
Jakie są =/- pozbycia się EGRa?
Czy
ten EGR jest OK do mojej Zafki 1.9 120 km, 2008 rok styczeń (pierwsze auta po facelifcie) - pytam ponieważ ktoś w tym wątku pisał o facelifcie EGR w 2008 roku - na czym miał on niby polegać?
dość droga ta wymiana. Trochę zdziera z Ciebie. Nie jesteś w stanie sam to zrobić?Piotru26 pisze: wymiana - 386 + 80 = 466.
ja mam Z17DTR od nowości ... i od nowości DPF wypala się do 30 % ,Przemcio pisze:Dodam że w silniach 1.7 oczyszczanie do wartości zapełnienia 30% jest jak najbardziej normalne ( dane z ASO) , taki to dziwny silnik. Liczę że na większą aktywność kolegów z tym silnikiem w tym dziale . Choć nie słyszałem o problemach z EGR w Isuzu z GliwicMieHor pisze:% regeneracji zakończył się na 90przy normalnej eksploatacji .
Piotru26 pisze: wymiana - 386 + 80 = 466.
80 zł za wymianę i kasowanie błędów to drogo? Samemu się nie podejmę a w Szczecinie czy Poznaniu wołają 100 - 150 zł.kaliope pisze: dość droga ta wymiana. Trochę zdziera z Ciebie. Nie jesteś w stanie sam to zrobić?
myślę, że to jest logiczne. Skoro spaliny wracają do kolektora....to siłą rzeczy coś dogrzeją....bo przecież nie zmrożą.DaRek7 pisze:kaliope napisał : Dzięki niemu silnik się szybciej nagrzewa, a to ważna rzecz w dieslu.![]()
![]()
Nie zauważyłem!!!
nie raz apalowałemMieHor pisze: Zgodnie z zaleceniem swojego doktora zmieniłem styl jazdy z PSJ na bardziej dynamiczny (
A ja myślę że to nie ma nic do rzeczykaliope pisze:myślę, że to jest logiczne. Skoro spaliny wracają do kolektora....to siłą rzeczy coś dogrzeją....bo przecież nie zmrożą.