Brak dzwięku w głośnikach prawy i lewy tył

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Matys27

#16 Post autor: Matys27 »

no i rzeczywiście po zsunieńciu gumy niżej okazało się ze mam 5 przewodów przeciętych podobnie było po drugiej stronie tak więc oprócz uzdrowienia głośniczków już 8 gra centralne zamki z tyłu również działają szybki także ;) dzięki za pomoc:)

tomw18

#17 Post autor: tomw18 »

Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu głośniki w tylnych drzwiach mojej Zosi przestały działać :(
Otwierałem drzwi "od środka" czyli ściągałem tapicerkę, myślałem że coś może nie styka, dociskałem kable, grzebałem i nic...
Wina przewodów czy może radia?

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#18 Post autor: marwisn »

Z zafirze jest standardem uszkadzanie wiązki w tylnych drzwiach, więc ja bym to obstawił. Dla pewności możesz miernikiem "przedzwonić" kabelki od kostki radia do głośnika.

Jak ktoś ze znajomych ma opelka i podobne radyjko to zrób podmiankę by wyeliminować uszkodzone końcówki mocy.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#19 Post autor: Harry200 »

Ja też bym stawiał na uszkodzenie wiązki tylnych drzwi..

tomw18

#20 Post autor: tomw18 »

Oczywiście były kabelki pozrywane na wiązce :) Teraz głośniki hulają na całego ! Pozdrawiam :) :piwo:

loosio

#21 Post autor: loosio »

U mnie dziś rano w Zafirce stwierdziłem to samo co kolega tomw18, kable w wiązce przy prawych tylnych drzwiach poprzerywane w 75%. Efekt: elektryczny napęd do szyby nie działa, głośnik w drzwiach nie gra. Dobrze, że przynajmniej centralny zamek jeszcze działa. Ta wiązka, to niestety słaby punkt tego samochodu (pewnie nie tylko tego) ;)

pagor1

#22 Post autor: pagor1 »

Witam. Przestał grać głośnik w prawych tylnich drzwiach. Sprawdziłem prąd - z radia wychodzi sygnał ale do wtyczki w drzwiach już nie dociera. Czy ktoś ma pomysła gdzie/jak szukać przerwy?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#23 Post autor: Harry200 »

W Zafirach dość częsta usterka,uszkodzone przewody w gumie przy progu..

pagor1

#24 Post autor: pagor1 »

H,Łajszczak pisze:w gumie przy progu
rozumiem że w tej gumie poza karoserią która łączy się do drzwi? A sposób naprawy znany? Jak najlepiej to zrobić i co rozebrać?

Dzięki za przeniesienie. Już wiem co robić.

slonina76

#25 Post autor: slonina76 »

Prześledzenie wątku pozwoliło mi dość sprawnie uporać się z naprawą, a przede wszystkim szybko namierzyć usterkę. Zastanawia mnie tylko czy doraźna naprawa okaże się skuteczna, czy czeka mnie wymiana całych wiązek.
Pozdrawiam :piwo:

Dominik

#26 Post autor: Dominik »

Witajcie, sprowadziłem w tym roku zośkę i od razu wymieniłem radio na pioniera i tylko działają głośniki z przodu a tylnie drzwi cisza i przewodów nie sprawdzałem w drzwiach jest jakaś możliwość ze jakiś przewodzik nie został podłączony do radia wg.instrukcji ustawiałem lewe/prawe drzwi i nic to nie zmieniło z tyłu, bo z przodu po regulacji są efekty!

K.p.89

#27 Post autor: K.p.89 »

Witam mam taki problem a mianowicie nie grają mi glosniki w lewych przednich oraz tylnych drzwiach. Sprawdzałem juz wiązki z tyłu wszystkie kable polutowałem i zaizolowane. W w przednich jest wszystko dobrze. Czy wie ktoś jaka może być jeszcze przyczyną braku dźwięku? Chciał bym dodać że balance mam ustawiony dobrze. Sprawdzałem przewody na kostce miernikiem to grające głosniki mają napięcie a nie grające nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”