[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem
Witam. Panowie , mam pytanie. Do tej pory używałem Castrol Magnatec 5w-40 C3 (DPF). teraz zamierzam zmienić olej na :
MOBIL 1 NEW LIFE 0W40
lub na
Castrol EDGE 0w-30.
Co do Edge to wiem, że ponoć można stosować go przy filtrach DPF, natomiast co do Mobila, to nigdzie nie ma takiej informacji, a generalnie jest to nowy olej. Może któryś z Was posiada info w tym zakresie ?
MOBIL 1 NEW LIFE 0W40
lub na
Castrol EDGE 0w-30.
Co do Edge to wiem, że ponoć można stosować go przy filtrach DPF, natomiast co do Mobila, to nigdzie nie ma takiej informacji, a generalnie jest to nowy olej. Może któryś z Was posiada info w tym zakresie ?
o oleju wiadomo - ale co sadzicie o tych plukankach?
http://www.ebay.de/itm/220741101805?ssP ... 1423.l2649
http://www.ebay.de/itm/250823124955?ssP ... 1423.l2649
mozna je zastosowac bez obaw?
http://www.ebay.de/itm/220741101805?ssP ... 1423.l2649
http://www.ebay.de/itm/250823124955?ssP ... 1423.l2649
mozna je zastosowac bez obaw?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeżeli chodzi o Mobli do DPF to raczej:aszifo pisze:Witam. Panowie , mam pytanie. Do tej pory używałem Castrol Magnatec 5w-40 C3 (DPF). teraz zamierzam zmienić olej na :
MOBIL 1 NEW LIFE 0W40
lub na
Castrol EDGE 0w-30.
ESP 5W/30 -
ESP 0W/40 - rekomendacja dexos2 - jeszcze nie dostępny w sprzedaży - nie mylić z new life 0W/40.
5W/30
0W/40
Niedługo mam przegląd jak nie wyjdzie ESP 0W/40 to ja zalewam Castrolem Slx Prof.
Dobre ceny:
Mobli 5W30
Castrol
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
SLX - ów jest kilka rodzajów - SLX Professional powerflow, SLX Professional, Professional Longtec, czyli którytradelux pisze:....jesli ktos chce lac Castrola to tylko SLX ........(do Zafiry B 5W30, bedzie OK)....
Jak wygląda nowy EDGEtradelux pisze:....nowy Edge (do Zafiry B 5W30, bedzie OK)....
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bodek
- Zafiromaniak
Ktoś mi powie jaka w końcu ma być klasa lepkości oleju do ZB z DPF-em, czy może być każda według fotki poniżej z instrukcji:
Wszystkie jakie podałeś klasy lepkości są OK, ale musi być spełniona dodatkowa norma diesla dla silników GM tzw. C3 (większa lepkość >3.5), te np. A3, B4 itp to benzynowe normy.
Polecane: Mobil ESP 5W30, 0W40 (nowość)
Shell Ultra Extra 5W30
VALVOLINE SYNPOWER MST 5W30
MOTUL SPECIFIC DEXOS2 5W30
LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W30
Xenum OEM-LINE GM 5W30 LL-03
oraz inne z normą GM tzw. dexos2 ..tyle!
Polecane: Mobil ESP 5W30, 0W40 (nowość)
Shell Ultra Extra 5W30
VALVOLINE SYNPOWER MST 5W30
MOTUL SPECIFIC DEXOS2 5W30
LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W30
Xenum OEM-LINE GM 5W30 LL-03
oraz inne z normą GM tzw. dexos2 ..tyle!
- Bodek
- Zafiromaniak
W końcu się zdecydowałem i zamówiłem:
Castrol SLX Professioanl Powerflow VW Longlife III 5W-30 to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany przy współpracy z Grupą VW jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS do nowoczesnych silników benzynowych i Diesla z filtrami cząstek stałych w innowacyjnej technologii Clean Performance Technology.
Olej rekomendowany przez Grupę VW
Specyfikacje: ACEA A3/B3/B4, C3, VW 504.00/507.00
Zalety i korzyści:
- redukuje emisję toksycznych związków do środowiska
- wydłuża trwałość katalitycznych systemów emisji spalin
- zastosowanie Clean Performance Technology TM pozwala na zmniejszenie zużycia paliwa
- Clean Performance Technology TM zapewnia utrzymanie wysokiego poziomu czystości silnika i filtrów DPF
- gwarantuje utrzymanie pełnych osiągów silnika przez cały okres eksploatacji
- zapewnia skuteczną ochronę silnika przed zużycie
- obniża koszty eksploatacji pojazdu poprzez wydłużenie przebiegów między wymianami i zwiększenie trwałości filtrów DPF.
zobaczymy po wymianie (w sobotę) czy był to lepszy wybór niż Dexos 2, na którym w tej chwili śmigam.
Ostatni rok, oprócz wakacji jazda tylko po mieście i częste wypalania, udało się zrobic do zapalenia Insp1000 zaledwie 10 000 km.
Zamówione ma Alledrogo - 5 x 1L = 165zł
Castrol SLX Professioanl Powerflow VW Longlife III 5W-30 to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany przy współpracy z Grupą VW jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS do nowoczesnych silników benzynowych i Diesla z filtrami cząstek stałych w innowacyjnej technologii Clean Performance Technology.
Olej rekomendowany przez Grupę VW
Specyfikacje: ACEA A3/B3/B4, C3, VW 504.00/507.00
Zalety i korzyści:
- redukuje emisję toksycznych związków do środowiska
- wydłuża trwałość katalitycznych systemów emisji spalin
- zastosowanie Clean Performance Technology TM pozwala na zmniejszenie zużycia paliwa
- Clean Performance Technology TM zapewnia utrzymanie wysokiego poziomu czystości silnika i filtrów DPF
- gwarantuje utrzymanie pełnych osiągów silnika przez cały okres eksploatacji
- zapewnia skuteczną ochronę silnika przed zużycie
- obniża koszty eksploatacji pojazdu poprzez wydłużenie przebiegów między wymianami i zwiększenie trwałości filtrów DPF.
zobaczymy po wymianie (w sobotę) czy był to lepszy wybór niż Dexos 2, na którym w tej chwili śmigam.
Ostatni rok, oprócz wakacji jazda tylko po mieście i częste wypalania, udało się zrobic do zapalenia Insp1000 zaledwie 10 000 km.
Zamówione ma Alledrogo - 5 x 1L = 165zł
Relacja z wymiany Oleju w silniku 1,7 Z17DTR
1) zalałem płukankę ... jak ktoś już wcześniej zauważył, lepiej nie lać zimnej płukanki na rozgrzany silnik, wiec wlałem ten specyfik przez kanał bagnetu ...
włączamy silnik , silnik pracuje 15 minut ..
spostrzeżenia ...
w czasie 15-sto minutowej pracy silnika z płukanka ... chwilowe zużycie paliwa MOCNO Spada ... co oznacza, iż zmniejszają się chyba opory w silniku ... lub rozrzedza się olej
2) po 15 minutach, odkręcamy śrubę, zaczynamy procedurę "spuszczania się oleju"
3) wymiana filtra Oleju ...
4) po wyjęciu Filtra Oleju , w puszcze pozostaje dosyć sporo starego Oleju wraz z Płukanką , należny to odciągnąć strzykawka
5) wkręcamy nowy Filtr oleju , wraz z wymienionymi uszczelkami
6) po około 1,5 godzinie zalałem nowy Olej
na nowo wlanym Oleju ... silnik chodzi jak ta lalal .... prawie jak Benzyna ... w każdym razie cichutko ...
spostrzeżenia ...
w czasie 15-sto minutowej pracy silnika z płukanka ... chwilowe zużycie paliwa MOCNO Spada ... co oznacza, iż zmniejszają się chyba opory w silniku ... lub rozrzedza się olej
2) po 15 minutach, odkręcamy śrubę, zaczynamy procedurę "spuszczania się oleju"
3) wymiana filtra Oleju ...
4) po wyjęciu Filtra Oleju , w puszcze pozostaje dosyć sporo starego Oleju wraz z Płukanką , należny to odciągnąć strzykawka
5) wkręcamy nowy Filtr oleju , wraz z wymienionymi uszczelkami
6) po około 1,5 godzinie zalałem nowy Olej
na nowo wlanym Oleju ... silnik chodzi jak ta lalal .... prawie jak Benzyna ... w każdym razie cichutko ...
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 17:33 przez Orbit, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesli nie masz DPF, lepiej jest zalewać olej który bardziej chroni silnik niż rurę wydechową ( DPF) tzn olej z aprobata GM-LL-B-025 bez ACEA C3chris pisze:może to głupie pytanie ale jak mam wywalony dpf to mam lać olej do dpf czy mogę zwykły???
czy oprócz filtra nie ma jakiś elementów w silniku które mogły by się posypać po wlaniu zwykłego oleju???
Oleje do DPF , maja niska zawartość popiołów siarczanowych , niektóre uboższe są w dodatki chroniące silnik... a wszystko to po to by zadowolić ekologów ...
Ostatnio zmieniony 09 lis 2011, 19:23 przez Orbit, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
Lejesz normalny olej 5W30, 5W40 - wystarczy, jakiej firmy to kwestia upodobań i ceny.chris pisze:może to głupie pytanie ale jak mam wywalony dpf to mam lać olej do dpf czy mogę zwykły???
czy oprócz filtra nie ma jakiś elementów w silniku które mogły by się posypać po wlaniu zwykłego oleju???