[B] Problem z odpaleniem Zafira B
wypowiedz kolegi tEREk wszystko mi tłumaczy,mam nadzieje ze to bedzie ten zawór EGR,bo jak pisałem spalanie wzrosło mi z cyklu mieszanego z 8,1l/100km na 10-11l/100km.a pozatym na biegu-na "luzie" pokazuje mi spalanie 1,2l-1,5l na 100km a wczeniej bylo nieco 0,5l/100km,mam nadzieje ze to wszystko swpowodowane jest tym zaworem,naszczescie w poniedzialek ide podłonczenie pod komputer,czy taka usterkę po podłoczeniu do komputera bedzie widoczna?
-
- Mieszkaniec
- Imię: Andrzej
- Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
Jak go zaślepię - nie będzie tłoczył do silnika spalin w ogóle - więc zużycie paliwa będzie jeszcze większe ?
Jak go zaślepię - nie będzie tłoczył do silnika spalin w ogóle - więc zużycie paliwa będzie jeszcze większe ?
tEREk, a ja myślę że to troszkę inaczej jest
Jak zaślepisz, egr po prostu nie będzie robił swojej roboty, pojawi się błąd egr, zapali się lampka ale silnik będzie pracował normalnie, w Twoim przypadku, jeśli posiadasz DPF, możesz tak zrobić na próbę ale potem wrócić z powrotem do fabrycznego rozwiązania żebyś nie uwalił filtra cząstek.
Poza tym temat nieco zbacza i jest już o tym dużo napisane.
Szuwarek, Wyciągnąłeś słuszne wnioski ale objaśnienia są błędneSzuwarek pisze:Jak go zaślepię - nie będzie tłoczył do silnika spalin w ogóle - więc zużycie paliwa będzie jeszcze większe ?
Jak zaślepisz, egr po prostu nie będzie robił swojej roboty, pojawi się błąd egr, zapali się lampka ale silnik będzie pracował normalnie, w Twoim przypadku, jeśli posiadasz DPF, możesz tak zrobić na próbę ale potem wrócić z powrotem do fabrycznego rozwiązania żebyś nie uwalił filtra cząstek.
Poza tym temat nieco zbacza i jest już o tym dużo napisane.