[B]Piszczenie paska/rolki?????

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
radmar1702

#16 Post autor: radmar1702 »

to nie jest wina paska. ja mam ten sam problem i okazało sie że jedna z rolek była w kiepskiej formie i wymiana tego spowodowała że problem znikł.
Szymon78

#17 Post autor: Szymon78 »

tyle ze ja kompletny napinacz paska juz wymieniałem jakieś 4mies temu (3-4ys km ujechałem)

chyba ze jakas rolka np: altka, klimy to powoduje
Anony Mous

#18 Post autor: Anony Mous »

Szymon78 pisze:tyle ze ja kompletny napinacz paska juz wymieniałem jakieś 4mies temu (3-4ys km ujechałem)

chyba ze jakas rolka np: altka, klimy to powoduje
mi przestał piszczeć po 5 tyś...przynajmniej go nie słyszę teraz..
radmar1702

#19 Post autor: radmar1702 »

A jeżeli chodzi o te silniki to jak jest zimny to w okresie jesienno zimowym jak jest duża wilgotność powietrza to pasek ma prawo ćwierkać na zimnym silniku gorzej jeśli to nie ustaje nawet po rozgrzaniu silnika.
DaRek7

#20 Post autor: DaRek7 »

Wydaje mi się że cwierkanie paska nie jest normalne nawet w tym okresie podwyższonej wigotności, bo jeśli to cwierkanie pochodzi od paska to się on śliska a jeśli tak to coś się zużywa lub zużyje szybciej!!! u mnie zaczęło cwierkac, po zdjęciu paska okazało się że jest to łożysko rolki napinacza! Wymieniłem pasek, oryginal w ASO (jeśli dobrze pamiętam ContiTech-ważne)podobno np.Gates w tym modelu zachowuje sie mizernie-cwierka, koszt 100zł i napinacz kompletny firmy INA, taki jest montowany fabrycznie-koszt 110zł. Nie polecam wymieniac samej rolki ponieważ te dostępna na rynku są kiepskiej jakości(chińszczyzna)
radmar1702

#21 Post autor: radmar1702 »

Witam jeśli ćwierka na zimnym silniku to zalecam sprawdzenie sprzęgiełka alternatora bo to może być przyczyna
oscar000

#22 Post autor: oscar000 »

Witam wszystkich,
Od kilku dni pod maską pojawiaja się dziwne piszczenie (dzwięk slizgającego sie paska lub coś w tym stylu). Czasem pojawia się przy zimnym silniku czasem przy ciepłym kilka sekund popiszczy i cisza i to co mnie zastanawia zawsze znika jak wcisnę pedał sprzęgła. Wiecie może co to jest?? Jak oddam do warsztatu to na bank powiedzą, że wszystko gra
Szuwarek

#23 Post autor: Szuwarek »

Albo każą Ci wymienić części które są dobre .

Zmieniałęś pasek ? - czasem na podróbach występują takie objawy.
oscar000

#24 Post autor: oscar000 »

Nic nie zmieniałem jeszcze w sensie paska
Szuwarek

#25 Post autor: Szuwarek »

Ja tak miałem w Astrze - popiskiwał jak u Ciebie - wymieniłem pasek i cisza :D
oscar000

#26 Post autor: oscar000 »

Postaram się to jakoś sprawdzić. Dziwne dla mnie jest tylko to,że po wysprzęgleniu to ćsierkanie ustępuje i nawet chcąc zlokalizować miejsce to jest to utrudnione bo jak na złość wtedy jest cisza.
Przemcio

#27 Post autor: Przemcio »

oscar000 pisze: Dziwne dla mnie jest tylko to,że po wysprzęgleniu to ćsierkanie ustępuje
Przecież zmienia się obciążenie silnika a tym samym rolek :>
DaRek7

#28 Post autor: DaRek7 »

oscar000, czytałeś ten temat od początku???
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 09:57 przez DaRek7, łącznie zmieniany 1 raz.
oscar000

#29 Post autor: oscar000 »

Dzieki za odpowiedzi. Po wszytskim dam znać co i jak:D:D:D
I czytałem tego posta :lol:

[ Dodano: Sob Paź 29, 2011 14:32 ]
Wysprzęglik:(
GrzeŚ_79

#30 Post autor: GrzeŚ_79 »

czesc

może Ktoś coś podpowie.

Ćwierkanie, zdaje się paska (Pasek napędu, Alternator , Klimatyzacja), pojawia się zaraz po ruszeniu na zimnym silniku w momencie rozsprzęglenia, dodatkowo spadają obroty poniżej 800, tak jakby silnik przygasał, zdarzało się że gasł. Po około 1min problem ustaje.
Czy ten pasek może powodować spadek obrotów ??

ps
Dodam że kpl. sprzęgła miałem wymienione 8k temu wraz wyprzęgnikiem na 99%.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 22:27 przez GrzeŚ_79, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”