[A] EGR Elektroniczny się zawiesza?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
zolo

#166 Post autor: zolo »

No to jesteś następny na forum któremu padł EGR po regeneracji w Brzegu.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#167 Post autor: Harry200 »

Odebrałem dzisiaj zawór,okazało się że miałem delikatnie pęknięta mosiężną rurkę od chłodzenia i płyn ciekł mi do środka EGR,wymienili mi rurkę na nowa i zapłaciłem tylko za kuriera.Na razie sprawdzałem i błędów nie wyrzuca..
olo018

#168 Post autor: olo018 »

Zamontowałem mój nowy EGR,aautko z kluczykiem się nie zapala,ale silnik dalej troszkę faluje na zimnym,i podczas tego falowania troszkę kopci na śiwo,w lato była sprawdzana kompresja po wymianie pompy i czyszczeniu głowicy i była idealna,więc co się dzieje błędów żadnych nie było poza P0400.

[ Dodano: Czw Gru 29, 2011 10:13 ]
Żadnych sugestii ?,dodam że na ciepłym wszystko ustępuje,brania oleju nie zaobserwowałem .
Tooomuss

#169 Post autor: Tooomuss »

Zamówiłem nowy EGR i czekam aż mi przyślą,
w tym czasie mam pytanie jedno:
Czy po zamontowaniu nowego EGR trzeba robić coś z elektroniką (programować albo coś w tym stylu ) ?
Harry200
Zafiromaniak
#170 Post autor: Harry200 »

Nie trzeba nic robić ,montujesz i powinno być dobrze...
zolo

#171 Post autor: zolo »

Witam ponownie znów mi się zatarł ten cholerny EGR podjechałem do mechaniora pooglądał , przejachał się i postawił na zapchany katalizator . Mówił żeby wywalic bebechy wstawić rure obspawać i zamontować . Co wy o tym myślicie - jakie mogą byc skutki uboczne ? Dodał jeszcze że auto trochę muli i turbo załącza się około 2,5 - 3 tysiące obrotów .
Harry200
Zafiromaniak
#172 Post autor: Harry200 »

Usunięcie katalizatora to tylko na diagnostyce będą większe wskazania dla silnika to jeszcze lepiej,nie spotkałem się jeszcze z uszkodzeniem EGR przez zły katalizator ale .....
olo018

#173 Post autor: olo018 »

Zamontowałem mój nowy EGR,aautko z kluczykiem się nie zapala,ale silnik dalej troszkę faluje na zimnym,i podczas tego falowania troszkę kopci na śiwo,w lato była sprawdzana kompresja po wymianie pompy i czyszczeniu głowicy i była idealna,więc co się dzieje błędów żadnych nie było poza P0400,,dodam że na ciepłym wszystko ustępuje,brania oleju nie zaobserwowałem.
zolo

#174 Post autor: zolo »

Wczoraj rano przed wyjazdem do pracy (temp -18 stopni) zajrzałem do EGR-u a tu kowadełko chodzi cięzko, gdy przyjechałem na miejsce (ok 8km) znów sprawdziłem kowadełko i chodzi leciutko. Czy tak ma być ?
sobit

#175 Post autor: sobit »

Ja mam tak samo. Jak autko się rozgrzeje, chodzi lekko, ale czy tak ma być?! Nie mam pojęcia. Ostatnio wyskakuje u mnie błąd przy monotonnej jeździe powyżej 2000 obr/min P0400(za niski poziom recyrkulacji spalin, czy jakoś tak) Jak przyśpieszam, hamuję, jest wszystko ok. Nie czuć, aby mechanizm się przycinał. Ma ktoś jakieś pomysły, co to może być??
Jaymzarf

#176 Post autor: Jaymzarf »

zolo pisze:Wczoraj rano przed wyjazdem do pracy (temp -18 stopni) zajrzałem do EGR-u a tu kowadełko chodzi cięzko, gdy przyjechałem na miejsce (ok 8km) znów sprawdziłem kowadełko i chodzi leciutko. Czy tak ma być ?
Mam dokładnie tak samo, do tego stopnia, że na zimnym silniku wyskakuje błąd P0400. EGR był czyszczony i smarowany moimi rękami, więc sądzę, iż środek smarny WURTH wysokotemperaturowy w niskiej temperaturze stawia za duży opór. Jak się zrobi cieplej (czytaj na wiosnę) to jeszcze raz na stół i dogłębna rozbiórka tyle ile się da, czyszczenie i smarowanie. Jednakże wcześniej zaopatrzę się chyba w nowy EGR bo jak mojego rozbiorę a coś pójdzie nie tak to będzie problem. I tak będzie go kiedyś trzeba wymienić, w najlepszym razie będę miał nowy w zapasie na później.
snajper79

#177 Post autor: snajper79 »

witam ja u siebie nie mogę znaleźć tego EGR-a tam gzie pokazane jest na zdjęciu na pierwszej stronie, ale po zdjęciu osłony mam na wierzchu coś takiego : Obrazek

czy to może być ten zawór?

już się dowiedziałem znalazłem na allegro i to jest to, tylko czy da się go rozebrać :?
Jaymzarf

#178 Post autor: Jaymzarf »

snajper79, szczęśliwiec z Ciebie...masz stary podciśnieniowy typ zaworu... Kilka stówek i nowy zakładaj - nie ma co się bawić w uzdrawianie...

Elektroniczny to co innego - ponad 1000zł za nowy... Chociaż ostatnio gdzieś widziałem oryginał (czy aby) za jak dobrze pamiętam 970zł z przesyłką...
snajper79

#179 Post autor: snajper79 »

no to nawet dobrze to słyszeć, a powiedz mi jeszcze jedno jak silnik się rozgrzeje na maxa to wskazówka jest równo na kresce pomiędzy 80 a 100? bo u mnie nie dochodzi tylko jest pomiędzy 80 a tą kreską za nią
Jaymzarf

#180 Post autor: Jaymzarf »

Zależy jaki masz termostat. Mało ludzi o tym wie, że dostępne na rynku termostaty mają różną temperaturę otwarcia (pełnego).
Klasyfikacja mniej więcej wygląda tak:
- południe europy, ciepłe kraje: temp otwarcia 87stopni
- europpa środkowa i skandynawia: temperatura otwarcia 92 stopnie

Jeśli Twój nie dochodzi do 90stopni - zapewne masz ten o otwarciu 87. Nie przejmuj się tym zbytnio. Moja Zocha też max osiąga w zimie 85 stopni w lecie dobija do 90. Termostat wg numerów ma temp otwarcia 87 stopni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”