[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem
Witam Wszystkich
Ja wymieniłem tydzień temu olej silnikowy w mojej Zafirce B na następujący MOBIL 1 ESP Formula 5W-30 - jest to pełen syntetyk i spełnia wymagania ACEA C2/C3, i starsze ACEA A3/B3; ACEA A3/B4; API CF.
Olej ten posiada funkcję Emission System Protection(Ochrona sytemu emisji spalin czyli układu wydechowego) ma narysowany znaczek układu wydechowego
Ja wymieniłem tydzień temu olej silnikowy w mojej Zafirce B na następujący MOBIL 1 ESP Formula 5W-30 - jest to pełen syntetyk i spełnia wymagania ACEA C2/C3, i starsze ACEA A3/B3; ACEA A3/B4; API CF.
Olej ten posiada funkcję Emission System Protection(Ochrona sytemu emisji spalin czyli układu wydechowego) ma narysowany znaczek układu wydechowego
Mobil ESP, jakby powodował, że silnik ma wyższy ton dźwięku w porównaniu np. z Shell-em Ultra Extra 5w30, który tłumi dźwięk (niższe tony i ciszej pracuje). Może to moje subiektywne odczucie, dlatego pytam Was, czy coś takiego zauważyliście? W marcu jak sądzę, zrobię przesiadkę na oryginał tzn.GM 5W40 Supreme Plus A3/B4/C3 (5x44zł) , to będę miał zdanie w tym temacie.
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
kołatek pisze:Panowie wg mnie ważniejsze jest jednak zalewanie Zosi w dieslu dobrym sprawdzonym olejem napędowym spełniającym normy (tu:EN 520),a olej silnikowy oplowski to pewnie półka raczej niższa (najniższa).
To się zdecyduj o czym piszesz czy oleju napędowym czy silnikowym.
Na jakość ON nie masz wpływu, a olej silnikowy możesz wybrać lepszy.
A norma odnośnie parametrów ON to PN-EN 590...
Kolego dandi , minął już jakiś czas od kiedy wymieniałeś olej na Shell Helix Ultra Extra 5W-30-ACEA: A3/B4, C2, C3 , czy zaobserwowałeś jakieś zmiany w pracy silnika albo częstotliwość wypalania DPF . Zbliża się czas wymiany oleju i nie wiem czy zostać przy Castrolu czy zmienić . Jest bardzo duża rozbieżność w okresach wypalania , u mnie jest to przedział pomiędzy 500 a 600 km , czy Shell Helix może wydłużyć tą częstotliwość o powiedzmy 200km . Albo zastosować dodatek Castrol TDA do ON A'0,5 litra . Wcześniej wydawało mi się że jak zacznę tankować DIESEL GOLD to się coś zmieni , no ale nie widzę różnicy , pozdrawiam .
Śmigam na tym Shell-u Ultra Extra 5W30, to doskonały olej , Sinik pracuje cicho i sprawnie w niskich temperaturach.
Intensywność wypalania DPF-u głównie zależy od stylu jazdy tzn. długości tras, przyspieszeń i obrotów silnika. Ludzie tworzą jakieś teorie i porównują róże eksploatacje (lato, zima) z różnymi olejami. Pewnie, że olej w specyfikacji np.C3 wydłuży eksploatację DPF, ale nie zauważyłem jakiejś znacznej różnicy (pomiędzy Mobil-C3, standard GM 5W30,Schell-C3)w częstotliwości wypaleń DPF-u, żeby tworzyć jakąkolwiek regułę!
Intensywność wypalania DPF-u głównie zależy od stylu jazdy tzn. długości tras, przyspieszeń i obrotów silnika. Ludzie tworzą jakieś teorie i porównują róże eksploatacje (lato, zima) z różnymi olejami. Pewnie, że olej w specyfikacji np.C3 wydłuży eksploatację DPF, ale nie zauważyłem jakiejś znacznej różnicy (pomiędzy Mobil-C3, standard GM 5W30,Schell-C3)w częstotliwości wypaleń DPF-u, żeby tworzyć jakąkolwiek regułę!
Moja zafira też śmiga na tym oleju od sierpnia.Wypalanie na moje szczęście przebiega w trasie (raz, dwa razy na miesiąc widzi trasę) , więc nawet nie wiem kiedy to jest.Głównie śmigam po mieście, więc gdyby coś było nie tak z tym olejem powinienem coś zauważyć.