[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#196 Post autor: Flora »

norris_85 pisze:Marcin jesteś genialny :piwo: a tyle się zastanawiałem jak to w Zefira wcisnąć jakiś sub żeby to jakoś wyglądało. Teraz wiem co zrobić z tymi wnękami przy trzecim rzędzie :mrgreen: dzieciakom uchwyty na kubki raczej będą zbędne :lol:
Ja zamierzam zostawić wnęki i uchwyty na kubki, a zagospodarować jedynie przestrzeń wewnątrz. Za dużo namęczyłem się z siatką osłaniającą wnękę żeby teraz z niej rezygnować :>

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#197 Post autor: cns80 »

norris_85 pisze:Teraz wiem co zrobić z tymi wnękami przy trzecim rzędzie :mrgreen: dzieciakom uchwyty na kubki raczej będą zbędne :lol:
Pięknie będzie roleta grała. Oj pięknie :) Już pomijając to że nie ma gdzie tego dźwięku wyprodukować, bo wnęka jest za mała i ma zły kształt ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#198 Post autor: norris_85 »

narazie to tylko koncepcja :D co z tego wyjdzie? zobaczymy, a tym czasem nie róbmy OFF TOPU u Marcina :P

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#199 Post autor: Flora »

cns80 pisze:
norris_85 pisze:Teraz wiem co zrobić z tymi wnękami przy trzecim rzędzie :mrgreen: dzieciakom uchwyty na kubki raczej będą zbędne :lol:
Pięknie będzie roleta grała. Oj pięknie :) Już pomijając to że nie ma gdzie tego dźwięku wyprodukować, bo wnęka jest za mała i ma zły kształt ;)
Wszystko zależy od zastosowanego głośnika. Posiadam aktualnie Hertz ES200, któremu (zgodnie z danymi producenta) do szczęścia wystarcza skrzynka 12 litrowa, a tyle miejsca z pewnością się tam znajdzie. Kształt raczej nie wpłynie negatywnie na dźwięk przy tych częstotliwościach, ponieważ nierówne powierzchnie zapobiegną tworzeniu się fal stojących (dlatego w skrzynkach jedna ściana jest często pochylona). Pisząc o grającej rolecie miałeś pewnie na myśli negatywne efekty wywołane drżącymi elementami. Pomimo usilnych prób nie udało mi się zmusić rolety do wzbudzenia, a pracowała już nawet wycieraczka na klapie. Poza tym byłbym bardzo zadowolony gdyby z roletą można było zrobić taki pokaz :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#200 Post autor: Wojti »

Jak zwykle zaskakujesz he he Powodzenia i czekamy na efekty :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#201 Post autor: KIT GTO »

Obrazek

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#202 Post autor: cns80 »

Myślałem że zamierzasz iś w pełni profi w pasmo dolne 18-20 Hz a nie jakieś tam marne 30 Hz :)
Zawiodłem się :) Za bardzo mnie rozpieściłeś tym dotychczasowym profesjonalizmem :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#203 Post autor: Flora »

KIT GTO pisze:Obrazek
To jest właśnie problem. Jest to chyba jedyna tego typu instalacja w ZB, którą można znaleźć w sieci. Niestety w opisie modyfikacji są tylko obrazki (aż 3 pokazują konstrukcję zabudowy :shock:)
cns80 pisze:Myślałem że zamierzasz iś w pełni profi w pasmo dolne 18-20 Hz a nie jakieś tam marne 30 Hz :)
Zawiodłem się :) Za bardzo mnie rozpieściłeś tym dotychczasowym profesjonalizmem :)
Nie wiem skąd wziąłeś te wartości, ale jeżeli takie są Twoje oczekiwania to -> ten film <- powinien Cię uszczęśliwić. Przy okazji widać jak pracuje roleta bagażnikowa przy niskich częstotliwościach. Gdybym wykonywał instalację profesjonalną, z pewnością użyłbym porządnego generatora, a nie oprogramowania na telefon - nie wiem nawet czy wyjście słuchawkowe poprawnie przenosi taki zakres częstotliwości.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#204 Post autor: cns80 »

Flora pisze:Nie wiem skąd wziąłeś te wartości,
Sprzedawcy takie podają. Poniżej 18 Hz i tak człowiek nie usłyszy więc nie ma sensu schodzić poniżej.
Flora pisze:jeżeli takie są Twoje oczekiwania to -> ten film <- powinien Cię uszczęśliwić.
Uszczęśliwia mnie w zupełności :) Dla przykładu bagażnik wyłożony płytą akustyczną nawet na hi end'owych głośnikach nie produkuje zniekształceń ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#205 Post autor: Flora »

Dobre wygłuszenie samochodu jest bardzo ważne przy takich konstrukcjach. Tu krótki film z popularnej serii 'tańczące lusterko wsteczne'. Właściwie nie słychać tu subwoofera, za to słychać trzeszczącą tapicerkę.

W ramach 'dnia z samochodem' przygotowałem też film prezentujący opóźnienie w działaniu fanfary względem zwykłego klaksonu. Dla fanfar z kompresorem jest to znacznie większa różnica.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#206 Post autor: cns80 »

Flora pisze:W ramach 'dnia z samochodem' przygotowałem też film prezentujący opóźnienie w działaniu fanfary względem zwykłego klaksonu.
Praktycznie nie ma różnicy :ok:
Obrazek

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#207 Post autor: norris_85 »

Opóźnienie jest minimalne za co wielki szacun :uklon: bo nie widziałem zbyt wielu filmików gdzie fanfara odpala tak szybko po wciśnięciu. Tylko taka moja osobista sugestia - może lepiej było zrobić fanfare na osobny włącznik? albo wgl zamiast klasycznego ustawić?:>

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#208 Post autor: Flora »

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#209 Post autor: Flora »

Dziś bagażnik został zapchany po brzegi materiałami na ogólnopolski dzień przedszkolaka :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#210 Post autor: Wojti »

Wybuchowy bagażnik he he :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

ODPOWIEDZ