[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#241 Post autor: rafant4011 »

mam ułamane zaczepy i myślę że nie długo zmienię na nowe, są dodatkowo matowe i porysowane. Macie może jakieś doświadczenia co do lamp? jakie kupić? nowe zamienniki (jakiej firmy polecacie?), czy oryginalne używki?
PS: Flora sory za to że Ci się w temat wcinam ;)

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#242 Post autor: GOTI »

rafant4011 pisze:mam ułamane zaczepy i myślę że nie długo zmienię na nowe, są dodatkowo matowe i porysowane. Macie może jakieś doświadczenia co do lamp? jakie kupić? nowe zamienniki (jakiej firmy polecacie?), czy oryginalne używki?
PS: Flora sory za to że Ci się w temat wcinam ;)
Przenieś swoje pytanie lub przeczytaj ten temat: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ight=lampy

Nie ma sensu zaśmiecać tematu Marcina ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#243 Post autor: Flora »

rafant4011 pisze:PS: Flora sory za to że Ci się w temat wcinam ;)
Dobrze się składa, że masz irokeza, bo wymyśliłem już karę :>

Nie miałem jeszcze potrzeby wymiany świateł, ale wszelkie elementy karoseryjne jakie wkładam do samochodu są zawsze oryginalnymi częściami pochodzącymi najczęściej z rozbiórki. Myślę, że jest to najlepsze rozwiązanie łączące jakość i gwarancję dopasowania z niską ceną. Najważniejsze to mieć możliwość obejrzeć dany element przed zakupem, ponieważ może okazać się, że 'stan idealny' jest tylko na zdjęciu.

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#244 Post autor: norris_85 »

Flora pisze:Jak tylko zdobędę refletor zbuduję coś bardziej profesjonalnego, ale i tak efekt jest co najmniej zadowalający

https://www.youtube.com/watch?v=tV5E8N1X9P8
ja myślałem o devilach (są nawet dedykowane) niestety zarówno moje jak i Twoje rozwiązanie jest niezgodne z prawem (w moim lampy nie mają jednej z wymaganych na PL drogach homologacji, zaś u Ciebie stracą ją jak tylko otworzysz klosz) i grozi utratą DR :(

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#245 Post autor: Flora »

Nikt nie musi wiedzieć, że rozklejałem lampę. Myślę, że modyfikację się wykonać w sposób nie rzucający się w oczy. Robiłem to w znacznie mniejszej skali, bo wypatroszyłem światła do jazdy dziennej zostawiając jedynie klosze z homologacją i jeszcze nikt się nie przyczepił. Zwłaszcza, że świeci to znacznie lepiej niż oryginał.

Plan jest taki żeby wykonać światła na tyle precyzyjnie żeby wyglądały na oryginalny produkt, a nie przeróbkę. Dlatego właśnie potrzebny jest mi najpierw królik doświadczalny.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#246 Post autor: miodzik »

Flora pisze:Dlatego właśnie potrzebny jest mi najpierw królik doświadczalny.
Ja bym się chętnie podłożył na królika. Tylko, że mam ZA i parę km do Ciebie.. ;) Ale wszystko idzie zorganizować :D
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#247 Post autor: norris_85 »

Flora pisze:Nikt nie musi wiedzieć, że rozklejałem lampę. Myślę, że modyfikację się wykonać w sposób nie rzucający się w oczy. Robiłem to w znacznie mniejszej skali, bo wypatroszyłem światła do jazdy dziennej zostawiając jedynie klosze z homologacją i jeszcze nikt się nie przyczepił. Zwłaszcza, że świeci to znacznie lepiej niż oryginał.

Plan jest taki żeby wykonać światła na tyle precyzyjnie żeby wyglądały na oryginalny produkt, a nie przeróbkę. Dlatego właśnie potrzebny jest mi najpierw królik doświadczalny.
Idąc tym tokiem myślenia można równie dobrze kupować dedykowane devile. W końcu "nikt nie musi wiedzieć" ;) bo przecież ilu mundurowych zna na pamięć wygląd lamp homologowanych do każdego auta poruszającego się po drodze by na oko ocenić czy je wgl spr pod kątem homologacji? Niezależnie od odp jako kierowcy powinniśmy liczyć się z tym, że możemy trafić na upierdliwca, który odkryje co kryje się za takimi światłami a wtedy.. papa DR.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#248 Post autor: Flora »

Ja się źle trafi to można stracić DR za brak płynu do spryskiwaczy. Poczekamy, zobaczymy.

Dziś spędziłem trochę czasu przy ziemi. Zabrałem się za montaż oświetlenia pod samochodem. Nawet bym nie zmarzł gdyby nie 'tytanowe wiertła do papieru' z marketu.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#249 Post autor: Flora »

Pod maskę trafiły wreszcie siłowniki. Chociaż ich montaż niesamowicie prosty to przy zastosowaniu męskiej logiki: 'czytaj instrukcję dopiero gdy coś nie działa' może okazać się, że klapa nie chce się zamknąć, ponieważ wybrane miejsce mocowania zaczepu nie jest tym właściwym ;)

Obrazek

Było na tyle zimno, że nie miałem już chęci na ustawianie ostrości.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#250 Post autor: Wojti »

Należało się Zośce :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Oznaczenie silnika: Nel

#251 Post autor: Czesław »

Flora - Na twojej focie te siłowniki są zamontowane odwrotnie niż w instrukcji i chyba tu należy szukać przyczyny nie zamykania się klapy. :lol: :piwo:
czesiek_ze

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#252 Post autor: Bodek »

czesław pisze:Flora - Na twojej focie te siłowniki są zamontowane odwrotnie niż w instrukcji i chyba tu należy szukać przyczyny nie zamykania się klapy. :lol: :piwo:
dla Czesława duże :piwo: za spostrzegawczość ;)

mam takie same:

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#253 Post autor: cns80 »

edit: jednak śruba jest dobra
Ostatnio zmieniony 03 gru 2014, 08:13 przez cns80, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
Model: ZB

#254 Post autor: Robert LTM »

kto by pomyślał :lol: ;)
zrobione bez instrukcji dlatego odwrotnie ;) tek wiadomo że my faceci mamy problemy z czytaniem instrukcji :lol: ale czy jest znaczenie czy odwrotnie to nie wiem... :mysli:
to pewnie przez mróz :ok:

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#255 Post autor: Flora »

Bodek pisze:
czesław pisze:Flora - Na twojej focie te siłowniki są zamontowane odwrotnie niż w instrukcji i chyba tu należy szukać przyczyny nie zamykania się klapy. :lol: :piwo:
dla Czesława duże :piwo: za spostrzegawczość ;)
Nie do końca. Taki układ podoba mi się bardziej, a dla siłownika po złożeniu nie ma różnicy w którą stronę jest zamontowany. Klapa się nie domykała, ponieważ za pierwszym razem użyłem górnej śruby. Planuję jeszcze wsadzić siłownik w czarną koszulkę termokurczliwą - coś za dużo dla mnie tego chromu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”