[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#316 Post autor: miodzik »

Flora pisze:Deszczu pada, słońca brak
I parking się zapełnił ;)

Ale efekt zacny :D

:ok:
Ostatnio zmieniony 04 mar 2015, 12:37 przez miodzik, łącznie zmieniany 2 razy.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#317 Post autor: GOTI »

Fakt, efekt ciekawy wyszedł :ok:

Widzę, że coraz więcej osób przyciemnia tylne lampy :>
Obrazek

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#318 Post autor: cns80 »

Zobaczymy jak to wygląda z tyłu ale wstępna moja ocena to "bieda" :( Niestety za bardzo przypomina mi to agrotuning.
Obrazek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#319 Post autor: Flora »

cns80 pisze:Zobaczymy jak to wygląda z tyłu ale wstępna moja ocena to "bieda" :( Niestety za bardzo przypomina mi to agrotuning.
Smutno mi się zrobiło. Ja tu tyle pracy wkładam ...

A na poważnie, tył wygląda jeszcze nieciekawie, bo nie pasuje tu chromowana listwa. Zastanawiam się czy lampy nie są za ciemne, ale jaśniejsze chyba za bardzo zlewałyby się z resztą. Jest trochę wiejsko, bo wszystko zaczęte, ale nie skończone. Nie wiem jeszcze czy listwę na klapę przyciemnić jak lampy czy okleić karbonem, ale na 90% będzie karbon.

Docelowo będzie tylko czerń i czerwień, zero błyskotek.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#320 Post autor: cns80 »

Flora pisze:Zastanawiam się czy lampy nie są za ciemne
No właśnie są i dlatego wyglądają wiejsko. Gdyby trafiały odcieniem w blacharkę byłoby lepiej. A tak wyszło słabo.
Flora pisze:A na poważnie, tył wygląda jeszcze nieciekawie, bo nie pasuje tu chromowana listwa
Zgadza się.
Flora pisze: Nie wiem jeszcze czy listwę na klapę przyciemnić jak lampy czy okleić karbonem, ale na 90% będzie karbon.
Ciekawe jak by wyszło żeby ostatni dolny segment lamp (chyba wsteczne) zrobić też w karbonowej ramce lub transparentnym karbonem żeby to stanowiło jedną linię z listwą tak jak fabrycznie.
Flora pisze:Docelowo będzie tylko czerń i czerwień, zero błyskotek.
Bardzo dobrze. Przydałoby się jeszcze znaleźć sposób na wydobycie głębi z koloru nadwozia lub jakieś rozjaśnienie/rozświetlenie go (oczywiście bez lakierowania).
Flora pisze:Smutno mi się zrobiło. Ja tu tyle pracy wkładam ...
A ja nie jestem od głaskania po głowie :P A serio to mam nadzieję że po to pokazujesz auto żeby poznać opinie o nim ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#321 Post autor: Rafoooo »

Flora pisze:Deszczu pada, słońca brak
Obrazek

nie boisz się, że rdza przeskoczy z Lanosa na Zafirke??? :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#322 Post autor: Wojti »

Marcin wielkie dzięki za pomoc w zalogowaniu nowego wyświetlacza i radia :piwo: Na Tobie można zawsze polegać ! :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#323 Post autor: Maćku »

cns80 pisze: Flora napisał/a:
Nie wiem jeszcze czy listwę na klapę przyciemnić jak lampy czy okleić karbonem, ale na 90% będzie karbon.
Ciekawe jak by wyszło żeby ostatni dolny segment lamp (chyba wsteczne) zrobić też w karbonowej ramce lub transparentnym karbonem żeby to stanowiło jedną linię z listwą tak jak fabrycznie.
I mówi to ten co przedtem o agrotuningu mówił ;) Sorki, ale lampa z dwoma materiałami w tym carbon no nie bardzo :/ podchodzi już pod masochizm :lol:
wszystko się okaże jak się to prezentuje w świetle słońca :P
Flora pisze:Docelowo będzie tylko czerń i czerwień, zero błyskotek.
Wersje "Shadow line" wyglądają ciekawie z odpowiednim kolorem bynajmniej wszelakie odcienie czerwieni idealnie według mnie pasują pod ten typ modyfikacji... ;)

Autko idzie w ciekawym kierunku jedynie do pomysłu alufelg się nie zgodzę jak już tak chcesz mieć czarne koła to idź bardziej w półmat czemu tak uważam? okleinę carbonową masz w półmacie... a po za tym całe matowe źle wyglądają i trudne do utrzymania w czystości, ale twoja decyzja i gust :ok:
Obrazek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#324 Post autor: Flora »

cns80 pisze:Ciekawe jak by wyszło żeby ostatni dolny segment lamp (chyba wsteczne) zrobić też w karbonowej ramce lub transparentnym karbonem żeby to stanowiło jedną linię z listwą tak jak fabrycznie.
Myślałem o zostawieniu wstecznych bez folii przyciemniającej, żeby tworzyły ciągłość z listwą na klapie, ale skoro grill już się nie błyszczy to listwa również nie będzie.
cns80 pisze:A ja nie jestem od głaskania po głowie :P A serio to mam nadzieję że po to pokazujesz auto żeby poznać opinie o nim ;)
O to właśnie chodzi, bo czasami można popłynąć w złym kierunku.
rafoooo pisze:nie boisz się, że rdza przeskoczy z Lanosa na Zafirke??? :lol: :lol: :lol:
To bardzo zadbany Lanos, rdza opuściła go ponad pół roku temu, a to co widać na zdjęciu to zabezpieczona nowa blacha, bo nie ma sensu tego lakierować. Jako ciekawostkę dodam, że właściciel samodzielnie (własnoręcznie) dołożył klimatyzację.
Wojti pisze:Marcin wielkie dzięki za pomoc w zalogowaniu nowego wyświetlacza i radia :piwo: Na Tobie można zawsze polegać ! :piwo:
Miała być tajemnica, a teraz wszyscy będą chcieli ;) Dobrze, że wreszcie udało się to poskładać i teraz można się zająć innymi bajerami.
Maćku pisze:Wersje "Shadow line" wyglądają ciekawie z odpowiednim kolorem
To teraz będę spokojniejszy jak ktoś mnie zaatakuje, że robię wiejski tuning. Przecież to "Shadow line" :mryellow:
Maćku pisze:Autko idzie w ciekawym kierunku jedynie do pomysłu alufelg się nie zgodzę jak już tak chcesz mieć czarne koła to idź bardziej w półmat
Folia jest z lekkim połyskiem, więc powinno pasować.

Mam jeszcze kawałek folii karbonowej, która została po oklejaniu grilla, a miała być przeznaczona na klamki - chyba jednak trafi na klapę, a klamki poczekają. Folia przyciemniająca również została i najprawdopodobniej dziś trafi na kierunkowskazy.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#325 Post autor: cns80 »

Maćku pisze:I mówi to ten co przedtem o agrotuningu mówił ;) Sorki, ale lampa z dwoma materiałami w tym carbon no nie bardzo :/
To było jako alternatywa jak juz bardzo chce coś z nimi zrobić, bo IMHO najlepiej wyglądają bez niczego.
Maćku pisze:Wersje "Shadow line" wyglądają ciekawie z odpowiednim kolorem bynajmniej wszelakie odcienie czerwieni idealnie według mnie pasują pod ten typ modyfikacji...
A tu się nie zgodzę bo albo celujesz pod kolor auta albo w kontrast, a jak zrobisz na czerwonym aucie inny odcień tego samego koloru to niestety wychodzi kicz :(
Maćku pisze:jedynie do pomysłu alufelg się nie zgodzę jak już tak chcesz mieć czarne koła to idź bardziej w półmat czemu tak uważam?
Pasują mi obecne, ale może faktycznie masz rację :)
Flora pisze:Myślałem o zostawieniu wstecznych bez folii przyciemniającej, żeby tworzyły ciągłość z listwą na klapie, ale skoro grill już się nie błyszczy to listwa również nie będzie.
No właśnie masz dobry tok rozumowania. Tylko sam bym się zastanowił czy zamiast chromowanej listwy nie zrobić jej np srebrnej (matowej) lub w kolorze rantu felg. Ona jest na tyle daleko od przedniego grilla że nie musi z nim współgrać, bo nie ma możliwości zrobienia zdjęcia na którym jednocześnie są oba elementy. Do tego ta listwa jest ważnym walorem podkreślającym linię samochodu (nie ważne czy w chromie, srebrnym macie czy karbonie) i jak ją zrobisz pod kolor auta to wyjdzie słabo (tak jak u Wojtka chociaż czarny rządzi się innymi prawami).
Flora pisze:O to właśnie chodzi, bo czasami można popłynąć w złym kierunku.
Cieszę się że się rozumiemy :) Przecież nie wszystkie opinie musisz brać pod uwagę, ale czasem warto ich wysłuchać ;)

Cały czas się zastanawiam czy te narożne listwy zderzaków i listwy na drzwiach czymś potraktować czy byłoby przegięcie. One mają obłe kształty i to przemawia za nie ruszaniem ich, bo jak je zrobisz w kontraście to samochód straci agresywną linię. Wtedy wyszedłby raczej fun car a chyba nie o to chodzi :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#326 Post autor: Flora »

Niestety pasek folii okazał się za krótki o 15 cm, dlatego chwilowo tylko tyle:

Obrazek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#327 Post autor: Wojti »

Wygląda ciekawie :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#328 Post autor: Flora »

Ściemniania ciąg dalszy.

Obrazek Obrazek Obrazek

Na kierunkowskaz trafiła folia Orcal 8300. Koszt 1 m² to 40 zł, a na dwa kierunkowskazy potrzebne jest zaledwie 1 dm², więc koszt znikomy. Niestety montując kierunkowskaz 'na chwilę, do zdjęcia' coś przesunąłem i teraz twardo siedzi na miejscu zamiast delikatnie poruszać się w otworze. Do czyszczenia blachy pod kierunkowskazem konieczny będzie jego demontaż od strony nadkola.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak

#329 Post autor: cns80 »

Flora pisze:Niestety pasek folii okazał się za krótki o 15 cm, dlatego chwilowo tylko tyle:
Z tyłu wygląda odrobinę ciekawiej niż z boku :)
Ja myślę czy nie rozkleić lampy i tych srebrnych ramek wokół odbłyśników nie okleić pod kolor nadwozia :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#330 Post autor: Flora »

cns80 pisze:Ja myślę czy nie rozkleić lampy i tych srebrnych ramek wokół odbłyśników nie okleić pod kolor nadwozia :)
Również o tym myślałem, są nawet trochę wcześniej przykładowe obrazki takich lamp. Może znajdę kiedyś czas na rozklejanie.

Obrazek

Dziś na warsztat trafiły felgi, a właściwie tylko jedna, bo oklejanie jest bardzo czasochłonne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”