Częste wypalanie DPF-u
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sergiusz
- Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
Gdzieś czytałem, że częstość wypalania jest zależna nie tylko od tego czy trasa/ miasto ale również od "pojemności" DPFa.
W przypadku mojego silnika puszka jest mała i stąd częstsze wypalenia.
dla przykładu, ostatnie po przejechaniu 151km, wcześniejsze 162km.
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny
-
- Zafiromaniak
- Model:
"Te typy tak mają" moja Zocha też tak się zachowuje, jazda miejska to wypalanie średnio co 150km. ale jak wyjedzie na trasę czy autobana to i wypalanie się oddali czasami nawet do 300kmsergiu pisze:Gdzieś czytałem, że częstość wypalania jest zależna nie tylko od tego czy trasa/ miasto ale również od "pojemności" DPFa.
Właśnie nie.Flora pisze:Może jedno przegapiłeś? :>_model_ pisze:A mi ostatnio wypalanie włączyło się po 975km...
Czekałem dość długo na nie i w poniedziałek sprawdziłem OPem i miałem od ostatniego wypalenia 805km i 83% zapchania filtra. Od poniedziałku do wczorajszego wypalenia zrobiłem 170km. I jak zwykle jechałem do lekarza/dentysty to musiałem dodatkowa rundkę zrobić...
A tak duży przebieg między wypalaniami bo w sobotę pogoniłem Zafiryndę na A1 Toruń-Gdynia-Toruń...
Wcześniejsze wypalania miałem średnio po 800km, jazda 60% trasa /40% miasto (do pracy mam 23km w jedną stronę)
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira B 1.7 CDTI Zafira Life 2.0 HDI
- Model: ZBZD
- Oznaczenie silnika: Z17DTR
Zdenek2007 pisze:Mój 1.7 DTR po usunięciu DPFa, zaślepieniu EGRa, odpięciu EGRa fizycznie i programowo, chipie na 150 KM i 320 Nm już tak nie ma Tym autem z DPF po prostu nie da się jeździć, spalanie średnie spadło mi z 7,5 l na 6,1 l a większość jazda po mieście...sergiu pisze:"Te typy tak mają" moja Zocha też tak się zachowuje, jazda miejska to wypalanie średnio co 150km. ale jak wyjedzie na trasę czy autobana to i wypalanie się oddali czasami nawet do 300km
Pozdrawiam - tom.tom
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
tom.tom pisze:Chętnie zobaczę to spalanie 6.1 w mieścieZdenek2007 pisze:Mój 1.7 DTR po usunięciu DPFa, zaślepieniu EGRa, odpięciu EGRa fizycznie i programowo, chipie na 150 KM i 320 Nm już tak nie ma Tym autem z DPF po prostu nie da się jeździć, spalanie średnie spadło mi z 7,5 l na 6,1 l a większość jazda po mieście...sergiu pisze:"Te typy tak mają" moja Zocha też tak się zachowuje, jazda miejska to wypalanie średnio co 150km. ale jak wyjedzie na trasę czy autobana to i wypalanie się oddali czasami nawet do 300km
A autem z dpf-em da się jeździć - nie przesadzajmy, wystarczy przypilnować, żeby wypalało się zawsze do końca.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Na trasie pomiędzy wypaleniami można zrobić ponad 1000kmjarecki69 pisze:Moja Zośka wypala śmieci w DPF-ie tak po ok. 300km jazdy po mieście . Za godzinę wyjeżdżam w trasę do Niemiec to pewnie nawet nie poczuję jak mi sie oczyści ze sadzy na niemieckiej ziemi . Troszke im tam nasmrodzę ale co tam...
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Zafiromaniak
- Model:
tom.tom pisze:Twój 1.7 DTR już nie jest "typowy" aczkolwiek kastracja wyszła mu na zdrowie oby tylko w przyszłości nie było z tym problemu.Zdenek2007 pisze:Mój 1.7 DTR po usunięciu DPFa, zaślepieniu EGRa, odpięciu EGRa fizycznie i programowo, chipie na 150 KM i 320 Nm już tak nie ma Tym autem z DPF po prostu nie da się jeździć, spalanie średnie spadło mi z 7,5 l na 6,1 l a większość jazda po mieście...sergiu pisze:"Te typy tak mają" moja Zocha też tak się zachowuje, jazda miejska to wypalanie średnio co 150km. ale jak wyjedzie na trasę czy autobana to i wypalanie się oddali czasami nawet do 300km
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sergiusz
- Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
Po wymianie oleju na Dexos'a no i w zależności od stylu jazdy, udało mi się osiągnąć nawet 185km między wypaleniami. Chyba jednak olej ma znaczenie
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny
W mojej zafirze Z17DTJ z dwóch ostatnich zanotowanych pomiarów wypalanie w ruchu miejskim uruchamia się podobnie jak u kolegi sergiu po 150 km (100% jazdy miejskiej często w korkach) do 185 km przy mniejszym natężeniu ruchu (90% miasto, 10% autostrada) na odcinkach max 30-40 km. Na samej autostradzie jeszcze nie miałem okazji zmierzyć bo rzadko nimi jeżdżę ale po ilości regeneracji odczytanych z op-coma w stosunku do porzebiegu wyszło mi średnio wypalanie co 365 km, więc zafrka latała wczesniej po autostradach.
U mnie spalanie na autostradzie (powrót DE na kółkach) przy 130-150km/h wyszło równe 6l.
W mieście zawsze udaje mi się wypalić filtr do końca i jeszcze przejechać jakieś 10 km ale gdyby auto użytkowała tylko moja żona i dodatkowo na krótszych odcinkach to pewnie dpf byłby już kaput .
Po niecałych 5 tys km od zakupu auta spalanie z kompa wychodzi 7,2 l.
Wydaje mi się, że w odniesieniu do silników 1,9 jest to zbyt duże spalanie.
Ogólnie zastanawiam się nad wycinką dpf-a w Krakowie ale dopiero zgłębiam temat.
U mnie spalanie na autostradzie (powrót DE na kółkach) przy 130-150km/h wyszło równe 6l.
W mieście zawsze udaje mi się wypalić filtr do końca i jeszcze przejechać jakieś 10 km ale gdyby auto użytkowała tylko moja żona i dodatkowo na krótszych odcinkach to pewnie dpf byłby już kaput .
Ogólnie zastanawiam się nad wycinką dpf-a w Krakowie ale dopiero zgłębiam temat.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2015, 13:17 przez pawel_km, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Opis pasowałby jak ulał do mojej Zochy no może spalanie nieco mniejsze 6.8 ale to jest zależne od trasy i właśnie dlatego ważne jest jaka średnia prędkość wychodzi Ci z tych 5 tyś. km wtedy dopiero można porównywać z innymi. U mnie jest to 41km.pawel_km pisze:W mojej zafirze Z17DTJ z dwóch ostatnich zanotowanych pomiarów wypalanie w ruchu miejskim uruchamia się podobnie jak u kolegi sergiu po 150 km (100% jazdy miejskiej często w korkach) do 185 km przy mniejszym natężeniu ruchu (90% miasto, 10% autostrada) na odcinkach max 30-40 km. Na samej autostradzie jeszcze nie miałem okazji zmierzyć bo rzadko nimi jeżdżę ale po ilości regeneracji odczytanych z op-coma w stosunku do porzebiegu wyszło mi średnio wypalanie co 365 km, więc zafrka latała wczesniej po autostradach.