Jaki amperaż po wyłączeniu silnika?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
leszeksz2

#16 Post autor: leszeksz2 »

Ten przekaźnik załącza podgrzewacz filtra paliwa. Podgrzewanie jest ciągłe, ale pobór prądu byłby znacznie większy jeżeli poggrzewacz by działał. Sprawdź czy jest napięcie na wtyczce w podgrzewaczu.
Druga sprawa to główny przekaźnik zasilania.
Ten brązowy przekaźnik zasilany jest z głównego przekaźnika. Trzeba by było sprawdzić ten główny, lecz nie wiem gdzie się on znajduje.
Możesz wyjąć brązowy przekaźnik od podgrzewania. Latem i tak nie trzeba grać paliwa.
Jeżeli znasz się na schematach samochodowych daję linka gdzie można pobrać, tylko jest po niemiecku.

http://www.die-opel-tuner.de/zafira.php
adash0

#17 Post autor: adash0 »

Mam pytanie bo zacząłem szukać przekaźników w sklepie. W jednym już odpada, bo nie mieli, zacząłem szukać na allegro i używane opłaca się kupować? Jak sprawdzić w ogóle poprawny przekaźnik?
leszeksz2

#18 Post autor: leszeksz2 »

Sprawny przekźanik powinien działać tak: Podłączasz do styku 30 zasilanie, do styku 87 (lub 87a) obciążenie (np żarówkę) zaś 85 i 86 zasilanie przekaźnika. Przy podłączaniu i odłączaniu powinien pstrykać.
Przekaźnik możesz "pożyczyć" ze skrzynki bezpieczników.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”