Pobor pradu na postoju

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Jacobs

Pobor pradu na postoju

#1 Post autor: Jacobs »

Witam wszystkich jestem nowy na forum takze prosze o wyrozumialosc :D.
Mam problem ze swoja Zoska B 2006r ciagnie prad na postoju okolo 100-120 mA. Rozrusznik sprawdzony alternator tez instalacja w tylnych drzwiach zrobiona na nowo zarowka w schowku napewno gasnie. Zaczyna brakowac pomoslow prosze was o pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, 10:35 przez Jacobs, łącznie zmieniany 2 razy.

baranxd13
Bywalec
Model:

#2 Post autor: baranxd13 »

Najlepiej to chyba wyciągać po kolei bezpieczniki i zobaczyć co je prąd .

Jacobs

#3 Post autor: Jacobs »

Nie zlapie bledow? ktore pozniej trzeba bedzie kasowac?

Awatar użytkownika
siwy1538
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Vectra
Model: C
Oznaczenie silnika: Z20NET

#4 Post autor: siwy1538 »

a robiłeś, modziłeś coś przy aucie w ostatnim czasie?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: Flora »

Jacobs pisze:Mam problem ze swoja Zoska B 2006r ciagnie prad na postoju okolo 100-120 mA
W jaki dokładnie sposób to zmierzyłeś? Poczekałeś z pomiarem kilka minut po zamknięciu samochodu?

Jacobs

#6 Post autor: Jacobs »

No wlasnie nic nie modzilem przyszla zima no i kiepsko zaczal mi krecic myslalem ze aku padaczka i do wymiany, ale kumpel mowi przed wymiana sprawdz pobor w spoczynky no i wyszedl wynik ;/ mierzylem przez ,,-'' sciagnelem kleme miernik pod kleme i do slupka. Oczywiscie samochod zamkniety czekalem z miernikiem okolo 10min nawet po 2h mierzylem bez jakiego kolwiek resetu, wsadzilem w kleme delikatnie wysunelem bez rozlaczania i przylozylem do slupka i unioslem kleme. caly czas byl zmkniety zostawilem se maske uchylona. Dodam ze samochod posiadam od maja 2016 w tym czasie zrobilem rozrzad na wstepie
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, 11:44 przez Jacobs, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Zrób test z bezpiecznikami, wtedy będziesz wiedział , który obwód żre Ci prąd i tam warto poszukać usterki. Błędów nie powinno wyłapać bo przecież to tylko bezpieczniki...

Jacobs

#8 Post autor: Jacobs »

Nie ma innego wyjscia. Jutro z rana bede bede walczyc.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#9 Post autor: PiotrWie »

W jednym z moich samochodów po 10 latach coś się skopało w alarmie ( dokładanym u dealera) i żarł mniej - więcej tyle prądu ile podajesz. Wyjąłem bezpiecznik z centralki alarmu i problem był rozwiązany.
PiotrWie

Jacobs

#10 Post autor: Jacobs »

Cos znalazlem po wyciagnieciu bezpiecznika pod maska pozycja 35 - system infotainment napiecie spada do 0.04a. Na necie szybko sprawdzilem ze to jest zwiazane z jakimis dodatkami do radia cd30 mp3 ,,aux itp" auxa nie mam ale znalazlem jakis mikrofon tak jak by od zestawu telefonicznego i dodatkowa antene. dodam ze po odpieciu samego radia napiecie nie spada. Jesli moglbym prosic o jakas fote wiazki do radia bo moja mi sie nie podoba ,,nie wyglada na orginalna" cos mieszane.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#11 Post autor: Flora »

To bezpiecznik odpowiadający np za wyświetlacz. Radio ma osobny. AUX jest elementem radia.

Jacobs

#12 Post autor: Jacobs »

po wyjeciu tego bezpiecznika wszystko sie wlacza tak jak nalezy tylko ze nie dziala zaden przycisk w radyjku. Strasznie mnie zastanawie ten mikrofon z antena
Ostatnio zmieniony 28 sty 2017, 11:39 przez Jacobs, łącznie zmieniany 1 raz.

Jacobs

#13 Post autor: Jacobs »

Panowie chcialbym podziekowac za zainteresowanie tematem jest sukces pobor pradu 50mA. w ogrinalna wiazke radia cos bylo podpiete nie wiem czy to zestaw glosnomowiacy poprostu to rozpielem, wszystko dziala jak nalezy.

Niverson

#14 Post autor: Niverson »

Witam.

Ostatnio zaczęły przepalać mi się notorycznie żarówki świateł mijania. Podczas wymiany sprawdziłem miernikiem napięcie na kostkach i pokazało ok 11 V przy zgaszonym silniku i wyłączonych światłach. Mierzyłem jeszcze raz ok godzinę później i dalej pokazuje 11 V. Jak wsadzę kluczyk i włączę światła to pokazuje ponad 12 V.

Może miał ktoś podobny problem i pomoże mi go rozwiązać?

Awatar użytkownika
997SinneR997
Świeżak
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#15 Post autor: 997SinneR997 »

Ja dzis zauważyłem że zafirka bierze mi 1.12A :( nie wiem dlaczego, wczesniej nie sprawdzałem, gdzie szukać przyczyny?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”