Coś klekota w środkowych słupkach

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

Coś klekota w środkowych słupkach

#1 Post autor: marwisn »

Witam.

Jak w temacie.

Moje pytanie :

1. Czy ktoś to przerabiał i wie co to może być
2. Jak zdemontować osłonę słupka

Z góry dzięki za wszelkie informacje ;) .

Besiek

#2 Post autor: Besiek »

Na pewno delikatnie :mrgreen: . Jeśli masz kurtyny to zacznij od wydłubania znaczków "AIRBAG" a później zdecydowanie (ale z wyczuciem) odczepiasz. To mogę powiedzieć przynajmniej co do górnej części tapicerki, całości nie zdejmowałem. Potrzebowałem tylko przeciągnąć kabel od CB pod tapicerką i odczepienie górnej części wystarczyło. Troszkę trudniej jest z montażem bo są tam różne "wąsy" i trzeba wszystko ładnie i uważnie poustawiać.
Od razu uprzedzam że nie biorę pełnej odpowiedzialności za ten sposób demontażu, bo moja Zofia miała akurat robiony lewy bok i coś już tam mogło być sknocone. Zacznij na pewno od znaczka "AIRBAG" bo on jest pewnego rodzaju spinką, jak już zdejmiesz to zobaczysz o co chodzi.

boogoo

#3 Post autor: boogoo »

U mnie też ,,klekota'' i pracuję nad tym trochę,a zacząłem od rozebrania słupka środkowego i nic nie nie znalazłem,w sobotę rozebrałem lewe drzwii i dalej nic nie znalazłem...Ale tobie życzę powodzenia,bo może coś podpowiesz?

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: marwisn »

Napisz boogoo jak dobrałeś się do tego słupka.

Nie widzę żadnych zaślepek pod jakieś śruby mocujące :? .

Nie chcę zdewastować auta. Ja nie mam kurtyn.

gwizdenson

#5 Post autor: gwizdenson »

Czasami jest taki efekt,że słyszysz klekotanie niby w słupku a to przenosi od łącznika stabilizatora.Sprawdź wpierw czy łącznik nie ma luzów.

Besiek

#6 Post autor: Besiek »

Mimo wszystko nie powinno być żadnych śrub, dla potwierdzenia rzuć okiem na to:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Jak widać dolna część jest na zapinki więc górna pewnie też (niestety w instrukcji którą posiadam brak informacji na temat górnej części pokrycia). Jeśli mimo wszystko nie jesteś przekonany to rzeczywiście poczekaj na info od kogoś kto już to rozbierał.

Awatar użytkownika
jarojk
Bywalec
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Enjoy
Model: zb
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#7 Post autor: jarojk »

mi też klekotało, ale tylko w prawym słupku - kombinowałem co to może być i w końcu EUREKA - pas bezpieczeństwa pasażera, samo zapięcie jak pusty fotel obciera/stuka o słupek ...

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#8 Post autor: marwisn »

Dzięki Panowie za uwagi i spostrzeżenia.

Klekota jak pasy są pozapinane :? .

Widzę, że to grubsza sprawa z tym słupkiem. Zabiorę się za to w wekkend. Strasznie mnie to drażni.

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: Ramirez »

A mocno ci to stuka :?: Bo ja miałem taki problem że też mi coś stukało w słupku... Takie miałem wrażenie. A się okazało że belka nie była dokręcona... Dokęcili mi, i nic nie puka. Ale to może nie to...

boogoo

#10 Post autor: boogoo »

marwisn pisze:Nie widzę żadnych zaślepek pod jakieś śruby mocujące
bo nie ma tam śrub.Musisz poprostu mocno chwycic i pociągnąc.Ale z wyczuciem,bo to jest na kołkach samoklinujących tapicerskich,plastikowych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”