Wymiana, naprawa CIM
- padonis
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panowie, znikły mi dzwieki w kabinie, dokładnie tego buzera z którego słychać dzwięki migaczy, wyłączenia wycieraczek i czujników zbliżania. Wpierw problem dotyczył tylko czujek zbliżąnia, dzwięk czsem chrypił, był cichszy, jednak reszta dzwięków była, teraz znikły dzwięki całkowicie. Dzwięki dochodziły gdzieś z miejsca kolumny kierownicy, czy tam gdzieś jest ten głośniczek? Ktoś miał może taki problem?
Poczytałem tu i tam, wynika z tego, że głośniczek (buzer) jest umieszczony w CIM . Zatem jesli chcę odzyskać te dzwieki, to muszę naprawiać CIM, może wystarczy wyczyścić styki bez wyciagania tego modułu, czy raczej trzeba go rozebrać? No i czy wyjęcie go i ponowny montaż mozliwy jest bez komputera? Obawiam się , że czeka mnie dobry warsztat lub co gorsza ASO...
Za wymianę modułu w ASO zakrzyczeli mi jakieś 1300zł .
Dodano po 5 godzinach 43 minutach 13 sekundach:
Na jednym z wertepów głośniczek znowu zaskoczył, troszkę cichy ale działa, zatem jest tam jakiś zimny lut lub zaśniedziałe styki. Z wyjęciem nie ma problemu, rozebraniem na części też, jest sporo materiałów w sieci. Jednak nie wiem, czy po ponownym montażu wszystko będzie działać, czy czasem nie będzie potrzebny komputer jak w przypadku nowego modułu CIM?
Poczytałem tu i tam, wynika z tego, że głośniczek (buzer) jest umieszczony w CIM . Zatem jesli chcę odzyskać te dzwieki, to muszę naprawiać CIM, może wystarczy wyczyścić styki bez wyciagania tego modułu, czy raczej trzeba go rozebrać? No i czy wyjęcie go i ponowny montaż mozliwy jest bez komputera? Obawiam się , że czeka mnie dobry warsztat lub co gorsza ASO...
Za wymianę modułu w ASO zakrzyczeli mi jakieś 1300zł .
Dodano po 5 godzinach 43 minutach 13 sekundach:
Na jednym z wertepów głośniczek znowu zaskoczył, troszkę cichy ale działa, zatem jest tam jakiś zimny lut lub zaśniedziałe styki. Z wyjęciem nie ma problemu, rozebraniem na części też, jest sporo materiałów w sieci. Jednak nie wiem, czy po ponownym montażu wszystko będzie działać, czy czasem nie będzie potrzebny komputer jak w przypadku nowego modułu CIM?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2018, 11:27 przez padonis, łącznie zmieniany 4 razy.
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja u siebie wyciągnąłem kilka razy CIM bo mi immobilajzer nie łączył i czasem nie dało się odpalić. Przed robotą odpinasz aku i po złożeniu i podpięciu ma wszystko chodzić jak gdyby nigdy nic, bez żadnego programowania. Najważniejsze to wyjąć CIM z auta na prostych kołach, zablokować środkowy pierścień w takiej pozycji i po otwarciu obudowy oznaczyć położenie talerzyka i trybów czujnika kąta położenia kierownicy w kilku miejscach. Reszta w miarę prosta. Tu fajny tut:
content://com.sec.android.app.sbrowser/readinglist/0426121706.mhtml
Ja przy pierwszym rozbieraniu nie miałem sprayu kontakt i po kupieniu go chciałem CIM rozebrać jeszcze raz i popsyskać piny dla pewności, chociaż samo poskrobanie pinów pomogło na problem z immo. Za drugim razem z pośpiechu wyjąłem CIM na skręconych kołach a złożyłem na znaki z pierwszego rozbierania i wywaliło mi czujnik kąta skrętu z czym męczyłem się pół dnia ale w końcu dalem radę
content://com.sec.android.app.sbrowser/readinglist/0426121706.mhtml
Ja przy pierwszym rozbieraniu nie miałem sprayu kontakt i po kupieniu go chciałem CIM rozebrać jeszcze raz i popsyskać piny dla pewności, chociaż samo poskrobanie pinów pomogło na problem z immo. Za drugim razem z pośpiechu wyjąłem CIM na skręconych kołach a złożyłem na znaki z pierwszego rozbierania i wywaliło mi czujnik kąta skrętu z czym męczyłem się pół dnia ale w końcu dalem radę
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2018, 09:37 przez barek16, łącznie zmieniany 2 razy.
- padonis
- Przeglądacz
Dzięki wielkie, przestudiowałem już parę tutoriali i wiem jak się do trgo zabrać. Posprawdzam luty, złącza, przeczyszczę styki, jednak najbardziej mnie martwi, że sam głośniczek jest zepsutu. Dziś rano w połowie drogi znowy się zwiesił na mnie. Jak problem jest w samym głośniczku a nie na stykach gdzieś w CIM, to trzeba będzie wymienić głośniczek. Zostaje kupić jakiś stary moduł z alle-drogo, lub inną drogą nabyć.
https://www.youtube.com/watch?v=UjJkEvzgZiY
https://www.youtube.com/watch?v=bSSMmaV9eB8
Może ktoś z kolegów ma odsprzedać głośniczek do modułu CIM, lub wie co to za model?
https://www.youtube.com/watch?v=UjJkEvzgZiY
https://www.youtube.com/watch?v=bSSMmaV9eB8
Może ktoś z kolegów ma odsprzedać głośniczek do modułu CIM, lub wie co to za model?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2018, 13:04 przez padonis, łącznie zmieniany 5 razy.
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Dokładnie tak jak na filmach, najtrudniejsze wyjęcie poduszki. Ja mam CIM który kupiłem okazyjnie dla manetki z tempomatem, prawdopodobnie nie wylogowany. Później rozbierałem go w celach edukacyjnych zanim się za swój zabrałem. Uszkodzoną ma ta środkową zapadkę od blokady pierścienia. Jak nic lepszego nie znajdziesz to mogę Ci go za 3dyszki sprzedać.
- padonis
- Przeglądacz
Dokonałem jeszcze jednej obserwacji. Mianowicie na ustawieniach świateł na "AUTO" , nie mogë włączyć świateł drogowych, mogę nimi tylko mignąć. Zaś na ustawieniu normalnym działa wszystko.
- padonis
- Przeglądacz
No i po robocie, większym problemem było zdjęcie poduszki powietrznej niż cała reszta. Okazało się, że padł głośniczek, przelutowałem na nawy z innego modułu i wszystko gra i buczy. Przy okazji poczyściłem wszystkie styki. No i nie miałem u siebie tego małego białego kółeczka z magnesikiem, widać uboższa wersja...
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
Najlepij to wyjąć cim przelutować i wyczyścić styki i zoabczyć czy to pomoże
A czy calkowity brak klaksonu(bezpiecznik sprawdzilem i wymienilem na nowy) to tez cim? Byl jakis blad B zwiazany z prawa manetka ale czy dziala ona to nie wiem bo mam nieoryginalne radio wlozony. Raz cos tam dalo sie uslyszec ale potem cisza. Jutro mam przeglad wiec i tak go nie przejde;)
Oczywiscie problem z klaksonem na swiatlach i max podswietleniu zegarow byl, wiec mialem je sciemnione na tyle ile sie dalo ale nie jeszdzilem tym autem i klakson w ogole nie byl uzywany.
Przekaznik klika(k12-jesli to ten i od tego) i bezpieczik 8 tez ok
PS. Ktore modele CIM'ow sa bez wad - czy tez takich nie ma?
PS2. Czy aby odzyskac carpass aso potrzebuje auto?
Oczywiscie problem z klaksonem na swiatlach i max podswietleniu zegarow byl, wiec mialem je sciemnione na tyle ile sie dalo ale nie jeszdzilem tym autem i klakson w ogole nie byl uzywany.
Przekaznik klika(k12-jesli to ten i od tego) i bezpieczik 8 tez ok
PS. Ktore modele CIM'ow sa bez wad - czy tez takich nie ma?
PS2. Czy aby odzyskac carpass aso potrzebuje auto?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2018, 19:31 przez loki7777, łącznie zmieniany 3 razy.