Kontrolka świec żarowych.
-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam.
Dopadła moją zafirę taka bolączka że świeci (mruga) się cały czas kontrolka świec żarowych. Mruga już ponad dwa miesiące i przydało by się to przed zimą ogarnąć. Z tego co poprzedni właściciel mówił to auto jest podkręcone na około 175km i dpf został wywalony przez znajomego mechanika. Pali dobrze, nie zanotowałem jakiegoś większego spalania. Na postoju przy wyłączonej klimie pokazuje 0.4l na h. Po kupnie przez 2 miesiące wszystko było ok.
Teraz pytanie czy szukać usterek przy źle wyprogramowanym DPFie czy może to coś ze świecami albo modułem świec ?
Jest ktoś ewentualnie z okolic Siedlec lub w obrębie 50km kto by miał OP COMa i zdiagnozował usterkę?
Pozdrawiam
Dopadła moją zafirę taka bolączka że świeci (mruga) się cały czas kontrolka świec żarowych. Mruga już ponad dwa miesiące i przydało by się to przed zimą ogarnąć. Z tego co poprzedni właściciel mówił to auto jest podkręcone na około 175km i dpf został wywalony przez znajomego mechanika. Pali dobrze, nie zanotowałem jakiegoś większego spalania. Na postoju przy wyłączonej klimie pokazuje 0.4l na h. Po kupnie przez 2 miesiące wszystko było ok.
Teraz pytanie czy szukać usterek przy źle wyprogramowanym DPFie czy może to coś ze świecami albo modułem świec ?
Jest ktoś ewentualnie z okolic Siedlec lub w obrębie 50km kto by miał OP COMa i zdiagnozował usterkę?
Pozdrawiam
Ale po co zmuszacie kolegę by wypalał filtr DPF , którego nie ma?? Ewidentnie pojawił sie jakis problem w sofcie i trzeba teraz go odnaleźć i wyeliminować.
-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
W takim razie ponowię moje pytanie z pierwszego posta.
-
- Debiutant
- Imię: łukasz
- Auto: opel zafira b 1.9 cdti 120KM
- Oznaczenie silnika: z19dth
mam pytanie jak dlugo swieci kontrolka swiec zarowych gdy auto jest zimne ?? pytam bo cos ciezko odpala mi auto
zauwazylem gdy jest np 10 stopni i ziemne auto to tylko mrugnie 1 sek a gdy bylo np 4 stopnie to zapalila sie na 2 do 3 sek
a w ford focus 2008 r i mondeo to w kazdym z tych aut swieci po 5 sek ? czy cos by bylo z przekaznikiem ?? swiece wymieniane rok temu
zauwazylem gdy jest np 10 stopni i ziemne auto to tylko mrugnie 1 sek a gdy bylo np 4 stopnie to zapalila sie na 2 do 3 sek
a w ford focus 2008 r i mondeo to w kazdym z tych aut swieci po 5 sek ? czy cos by bylo z przekaznikiem ?? swiece wymieniane rok temu
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
U mnie podobnie się zachowuje ta kontrolka ale problemu z rozruchem nie mam, może świece już się kończą?lukstar3000 pisze: ↑19 paź 2018, 22:34 mam pytanie jak dlugo swieci kontrolka swiec zarowych gdy auto jest zimne ?? pytam bo cos ciezko odpala mi auto
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Oznaczenie silnika: CDTI
Też tak mam nauczyłem się dwa, trzy razy podgrzać świecę..... świecę i tak grzeją jeszcze po zgaśnięciu świec. Jest to na pewno wina sterowania świecami bo kiedyś sprawdzałem to w taki sposób że odłączyłem czujnik temperatury przy termostacie, auto odpaliło "od kopa"lukstar3000 pisze: ↑19 paź 2018, 22:34 mam pytanie jak dlugo swieci kontrolka swiec zarowych gdy auto jest zimne ?? pytam bo cos ciezko odpala mi auto
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Musi być taka żółta spirala w tym kółku co jest obrotomierz na dole obok licznika kilometrów
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Może przekaźnik świec padł
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.