ZA - hamulce
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
witam. przy przejeżdżaniu przez np. "kocie łby" słychać z tyłu głuche stukanie. doszedłem do tego , że to najprawdopodobniej stukają tylne zaciski hamulcowe bo jak zaciągnę lekko ręczny robi się cisza, poza tym widać że zacisk jest luźny. czy jest jakaś sprężyna, która odpowiada za wyciszenie zacisku, może coś trzeba wymienić, żeby zacisk się nie telepał? z góry dzięki za pomoc.
Witam a czy jest jakaś regulacja tylnego hamulca ręcznego gdyz na stacji stwierdzono u mnie,że tył lewa strona nie hamuje na ręcznym i zamierzam sie do sprawdzenia lub ewentualnego wyregulowania ale nie wiem czy to sie da wyregulowac prosze o porade lub wskazówki - dzieki za wszelkie info.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam posiadam zafire 2.2 DTI 2003r. Ostatnio komp wyświetlił info KLOCKI HAMULCOWE wymieniłem klocki na 4 kołach a na tyle nawet tarcze ale info o klockach nadal świeci czy mogę to usuną we własnym zakresie czy muszę jechac na serwis
jest to jedno z rozwiązań... można też zewrzeć kabelki tego czujnika i więcej ten komunikat się nie pojawi... niestety nawet wtedy gdy klocki będą się kończyć (zostanie czekać aż blaszki zaczną piszczeć - jeżeli będą) więc wymiana na nowy jest rozsądnym wyjściem...darkp1 pisze:Z klockami trzeba wymienić też czujniki na nowe.
Siema ziomy mam takie pytanie związane z regulacją hamulca ręcznego czy jest możliwosc i jak jest to gdzie sie to reguluje. Z góry dzieki. Nara
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dobry wieczór Misiek14431, myślę, że powinieneś zacząć od tego:
http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42
http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42
Witam
co może być przyczyną?
objaw następujący
przy mocnym wciśnięciu hamulca podczas jazdy w tylnym prawym kole słuchać dość głośne pojedyncze stuknięcie
Pozdrawiam
Adam
co może być przyczyną?
objaw następujący
przy mocnym wciśnięciu hamulca podczas jazdy w tylnym prawym kole słuchać dość głośne pojedyncze stuknięcie
Pozdrawiam
Adam
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
W zafirach 1999-2001 były montowane zaciski lukas lub bosch moze ktoś rozjaśni mi jaki to zacisk ponieważ ręczny żle mi hamuje tylne prawe koło linka normalnie chodzi nie zacina sie a hamowania ręcznym brak, w tylnym lewym jest wsio ok a potrzebuje klocki kupić.
Przypuszczam że to jest Bosch ale potrzebuje potwierdzenia.
Przypuszczam że to jest Bosch ale potrzebuje potwierdzenia.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, 19:30 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.