[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Zlooty

#151 Post autor: Zlooty »

chyba źle zapytałem chodzi mi o całość wymiana +olej

licznik

#152 Post autor: licznik »

w Krakowie wymiana oleju + olej 300zł

kubutek

#153 Post autor: kubutek »

Za wymianę oleju zapłaciłem dokładnie 314,54 (filtr + robocizna w ASO).
Wczoraj po wyjechaniu z serwisu przejechałem jakieś 20 km, po niedzieli zaliczę długą trasę to zobaczymy, bo na razie nie widzę różnicy.

Szymon78

#154 Post autor: Szymon78 »

kubutek wymienili ci filtr??? niby jak skoro wymaga do zdjęcia i rozpołowienia skrzyni. co do ceny 314,54 w ASO mogę sie zgodzić

kubutek

#155 Post autor: kubutek »

Szymon Jankowia pisze:wymienili ci filtr???
nie - przy wymianie oleju nie wymienia się go.
Według ASO Środula Sosnowiec nie go na wykazie części zamiennych (serwisowych).

Jeżeli chodzi dokładnie o koszty to: 143,74 za olej i 170,80 robocizna (koszt robocizny uwzględnia 15% rabatu z zimowej akcji serwisowej Opla)

Zrobiłem od wymiany trochę ponad 100 km. Generalnie nie widzę zasadniczej różnicy w działaniu skrzyni.
Subiektywnie oceniając mam wrażenie że trochę wolniej (płynniej) zmienia biegi - ale z tego co się dowiadywałem to na świeżym oleju w skrzyni to normalne zachowanie. Ale tak jak napisałem jest to subiektywne odczucie - nic się nie zmieniło w stylu, komforcie podróżowania.

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#156 Post autor: diabolog »

A wymiana - to ile litrów Ci zmienili.
Zastawa 1100p 55KM; Daewoo lanos 1,5 16V 100KM; ZB 1,9 CDTi 150KM; a co potem ????

Szymon78

#157 Post autor: Szymon78 »

to ja lekko ubiegne temat... powinno spłynąć 4-4,5l z 7miu jakie mieszczą sie w AF40

kubutek

#158 Post autor: kubutek »

Przed postawieniem samochodu serwis informował, że na wymianę trzeba założyć około 4 litrów.
Na fakturze mam 3,7 litra.

Jeżeli chodzi o koszt oleju to jak pierwszy raz na początku października robiłem rozeznanie to podawali koszt 1 litra w okolicach 60 zł.
A jak umawiałem się na wymianę, to okazało się, że mają promocje i policzyli mi niecałe 40 za litr - miło z ich strony, bo nastawiłem się na całkowity koszt w okolicach 500 zł, a zapłaciłem 350.

p.s.
Kolejne kilkadziesiąt kilometrów i żadnych problemów.

Szymon78

#159 Post autor: Szymon78 »

kubutek pisze:Kolejne kilkadziesiąt kilometrów i żadnych problemów

to pogratulowac poprawy

jaro9

#160 Post autor: jaro9 »

W związku z tym że autko kupiłem tydzień temu przymierzam się do wymiany oleju. Napiszcie proszę ile litrów wchodzi do 1.9 CDTI ?

jaro9

#161 Post autor: jaro9 »

a ja znowu slyszalem ze olej wymienia sie po 100tys. Każdy serwis co innego mowi :)

Szymon78

#162 Post autor: Szymon78 »

ok 4 l. jednym spłynie mniej innym wiecej.. Mi przy wymianie powiedzieli ze 4,2l spłynęłlo i tyle samo wlali

wymiana samodzielna jest mozliwa ale dośc trudna..
1.dostęp
2. procedura (po zalaniu trzeba uruchomić auto i wrzucić D (koła musza sie krecic-wiec koła w górę).. i ciągle kontrolować stan.. jest jakaś miarka poziomu.. choc nie wiem gdzie dokładnie)
na VKP kto pisał ze wymieniał.. ale potrzeba dużo cierpliwości i kupa czasu...

w warsztacie to koszt 200-300pln z olejem licząc i 15-20 min roboty

Misiu_tg

#163 Post autor: Misiu_tg »

Chce dolaczyc sie do pytania o ta skrzynie??
Ma ktos moze jakies doswiadczenie albo informacje Pytam bo chce kupic takie auto z taka skrzynia.

( Ps Sorki ze wtracam pare zdan w nie moj post )

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#164 Post autor: MieHor »

Zapytaj kolegę Karaluch - on ma ZB z tą skrzynią

kubik_CDTi

#165 Post autor: kubik_CDTi »

Jeszcze dopiszę,skrzynia to najdłużej przekłada 1wszy bieg ,dlatego z reguły 1dynkę trochę trzeba podgonić jeżeli włączamy się do ruchu lub przeskakuje się skrzyżowanie,jak automat ma żółwi bieg,czyli zaczyna się toczyć po puszczeniu hamulca.
dość sprawnie redukuje,kickdowna potrafi strzelić -3biegi.
W trybie sport chodzi bardzo sprawnie,no i zawszemożna bawić się ręcznie,na początku fajny bajer,potem się nie chce :lol: .
Potem to już tylko przy bardzo ofensywnej jeździe.
Skrzynią jak się człowiek nauczy bez problemów steruje się gazem.
Nastawiona na ekonomie,przy spokojnej jeździe sprawdza się najlepiej i mało pali.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”