[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)
nie - przy wymianie oleju nie wymienia się go.Szymon Jankowia pisze:wymienili ci filtr???
Według ASO Środula Sosnowiec nie go na wykazie części zamiennych (serwisowych).
Jeżeli chodzi dokładnie o koszty to: 143,74 za olej i 170,80 robocizna (koszt robocizny uwzględnia 15% rabatu z zimowej akcji serwisowej Opla)
Zrobiłem od wymiany trochę ponad 100 km. Generalnie nie widzę zasadniczej różnicy w działaniu skrzyni.
Subiektywnie oceniając mam wrażenie że trochę wolniej (płynniej) zmienia biegi - ale z tego co się dowiadywałem to na świeżym oleju w skrzyni to normalne zachowanie. Ale tak jak napisałem jest to subiektywne odczucie - nic się nie zmieniło w stylu, komforcie podróżowania.
Przed postawieniem samochodu serwis informował, że na wymianę trzeba założyć około 4 litrów.
Na fakturze mam 3,7 litra.
Jeżeli chodzi o koszt oleju to jak pierwszy raz na początku października robiłem rozeznanie to podawali koszt 1 litra w okolicach 60 zł.
A jak umawiałem się na wymianę, to okazało się, że mają promocje i policzyli mi niecałe 40 za litr - miło z ich strony, bo nastawiłem się na całkowity koszt w okolicach 500 zł, a zapłaciłem 350.
p.s.
Kolejne kilkadziesiąt kilometrów i żadnych problemów.
Na fakturze mam 3,7 litra.
Jeżeli chodzi o koszt oleju to jak pierwszy raz na początku października robiłem rozeznanie to podawali koszt 1 litra w okolicach 60 zł.
A jak umawiałem się na wymianę, to okazało się, że mają promocje i policzyli mi niecałe 40 za litr - miło z ich strony, bo nastawiłem się na całkowity koszt w okolicach 500 zł, a zapłaciłem 350.
p.s.
Kolejne kilkadziesiąt kilometrów i żadnych problemów.
ok 4 l. jednym spłynie mniej innym wiecej.. Mi przy wymianie powiedzieli ze 4,2l spłynęłlo i tyle samo wlali
wymiana samodzielna jest mozliwa ale dośc trudna..
1.dostęp
2. procedura (po zalaniu trzeba uruchomić auto i wrzucić D (koła musza sie krecic-wiec koła w górę).. i ciągle kontrolować stan.. jest jakaś miarka poziomu.. choc nie wiem gdzie dokładnie)
na VKP kto pisał ze wymieniał.. ale potrzeba dużo cierpliwości i kupa czasu...
w warsztacie to koszt 200-300pln z olejem licząc i 15-20 min roboty
wymiana samodzielna jest mozliwa ale dośc trudna..
1.dostęp
2. procedura (po zalaniu trzeba uruchomić auto i wrzucić D (koła musza sie krecic-wiec koła w górę).. i ciągle kontrolować stan.. jest jakaś miarka poziomu.. choc nie wiem gdzie dokładnie)
na VKP kto pisał ze wymieniał.. ale potrzeba dużo cierpliwości i kupa czasu...
w warsztacie to koszt 200-300pln z olejem licząc i 15-20 min roboty
Jeszcze dopiszę,skrzynia to najdłużej przekłada 1wszy bieg ,dlatego z reguły 1dynkę trochę trzeba podgonić jeżeli włączamy się do ruchu lub przeskakuje się skrzyżowanie,jak automat ma żółwi bieg,czyli zaczyna się toczyć po puszczeniu hamulca.
dość sprawnie redukuje,kickdowna potrafi strzelić -3biegi.
W trybie sport chodzi bardzo sprawnie,no i zawszemożna bawić się ręcznie,na początku fajny bajer,potem się nie chce .
Potem to już tylko przy bardzo ofensywnej jeździe.
Skrzynią jak się człowiek nauczy bez problemów steruje się gazem.
Nastawiona na ekonomie,przy spokojnej jeździe sprawdza się najlepiej i mało pali.
Pozdrawiam
dość sprawnie redukuje,kickdowna potrafi strzelić -3biegi.
W trybie sport chodzi bardzo sprawnie,no i zawszemożna bawić się ręcznie,na początku fajny bajer,potem się nie chce .
Potem to już tylko przy bardzo ofensywnej jeździe.
Skrzynią jak się człowiek nauczy bez problemów steruje się gazem.
Nastawiona na ekonomie,przy spokojnej jeździe sprawdza się najlepiej i mało pali.
Pozdrawiam