na co wskazują objawy silnik pomocy
Moderator: Sebu$
jak silnik pracuje to cięgno sztywno ,a jak odłączę przewód to da się ruszac,sprawdzałem jak pisałeś zatkałem palcem i trzyma ,jeszcze jedno sprawdziłem jak kolega pisał aby odłączyc kable od przepływki ,ten na grubym wężu od filtra powietrznego i chodził znacznie lepiej nie szarpał lecz obrotomierz zatrzymał się i kontrolka żólta się paliła , co sądzisz przepływka ?
na poczatk witam wszystkich
jestem swiezym uzytkownikiem konta i nie wiem co i jak tu ugryzc
mam zafire 2.0di 2000r i mam problem z odpaleniem jak stoi z gorki to wszystko gra a jakna rownym czy pod gore to juz nie chce odpalic
skacze od mechanika do mechanika i nie wiedza co moze byc
pomozcie
dziekuje
jestem swiezym uzytkownikiem konta i nie wiem co i jak tu ugryzc
mam zafire 2.0di 2000r i mam problem z odpaleniem jak stoi z gorki to wszystko gra a jakna rownym czy pod gore to juz nie chce odpalic
skacze od mechanika do mechanika i nie wiedza co moze byc
pomozcie
dziekuje
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
okolo33, po pierwsze podłączyłeś sie pod temat nie koniecznie dotyczący Twojego problemu, po drugie objawy o których piszesz były już omawiane na forum, a po trzecie Twój problem najpewniej świadczy o zapowietrzaniu się układu zasilania, cofaniu się paliwa do zbiornika.
Najlepiej jak zdiagnozujesz problemy przy pomocy komputera i odczytasz zarejestrowane błędy, wtedy będziemy wiedzieć w jakim kierunku pójdzie ewentualna pomoc
Najlepiej jak zdiagnozujesz problemy przy pomocy komputera i odczytasz zarejestrowane błędy, wtedy będziemy wiedzieć w jakim kierunku pójdzie ewentualna pomoc
witam znalazłem cięgno i rozebrałem ten zawór cięgna klap i membranka jest ok , rozebrałem elektrozawór jeden, jak sprawdzić ? podłączyć do akumulatora ?Dziadek13 pisze:Masz tu cały układ.
[url=http://img9.imageshack.us/im
g9/290/podcinienieiopis.th.jpg]Obrazek[/URL]
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, 18:16 przez grześ20, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
A czemu chcesz to sprawdzać można to omomierzem czy obwód jest,tam niema nic oprócz tej blaszki która przywiera do tej tulejki nad cewką a ona wytwarza pole magnetyczne i przyciąga tą blaszke i zamyka dolot powietrza od dołu lub otwiera i upuszcza.Co chcesz wiedzieć o tym zaworze ?.
Kod: Zaznacz cały
Działanie klapek zawirowań.
Zastanawia nas jedno jak sprawdzaliśmy podciśnienie na klapach zawirowań odrazu po zapaleniu silnika jest 0.05 bara,ale siłownika nie rusza,zaczynamy dodawać gazu i tez nic.Więc wyciągamy podłączony do układu podciśnienia klapek zawirowań zegar do mierzenia podciśnienia (wakometr) z pod maski i montujemy go do wycieraczki żebyśmy widzieli co sie dzieje z podciśnieniem i jedziemy tak pare kilometrów i nawet przy 4000-4500 obr/min podciśnienie sie nie pokazuje,aż tu nagle pokazało sie ale dopiero jak przydławiliśmy silnik (za duży bieg) -0,6 ,zatrzymujemy sie i ruszamy z dwójki kilka razy i podciśnienie czyli (zamkniecie klapek)pokazuje sie w momecie przyduszenia sie,ruszanie z 2 lub 3.
Klapki otwarte-pełen przepływ powietrza pełne doładowanie -największa moc.
Klapki w pewnym sensie zabezpieczają i osłaniają silnik przed przeładowaniem i regulują pracę właśnie przy hamowaniu silnikiem -zamykają sie wtedy gdy po dynamicznej jeździe puścimy pedał gazu.
I tak na biegu jałowym są otwarte i nawet wymuszenie (ręczne) zamknięcia nie powoduje widocznych efektów w pracy silnika.Czyli nawet przy przegazowaniu klapki sie nie poruszają (na postoju).
dlatego że cały czas walcze z tym problemem , przed chwilą sprawdzałem cięgno od klap przy zapalonym silniku i przy gazowaniu i nic się nie rusza ,czy to dobrze ?
przy jechaniu jak się zdejmnie nogę z gazu to tak się zachowuje jak by miał zgasnąć ,bardzo to wk... ,na wyższych jest super .
przy jechaniu jak się zdejmnie nogę z gazu to tak się zachowuje jak by miał zgasnąć ,bardzo to wk... ,na wyższych jest super .
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, 19:52 przez grześ20, łącznie zmieniany 1 raz.