Problemy związane z pompą wtryskową
Moderator: Sebu$
-
Pwa
-
VITO
-
Jaymzarf
-
mirstel
Witam.
Ponieważ jestem zainteresowany zakupem Zośki a waham się nad wyborem diesel czy LPG proszę wszystkich forumowiczów, którzy posiadają lub posiadali ZA 2.0 16V DTI (101KM) o oddanie głosu w mini ankiecie. Chciałbym poznać skalę problemu związanego z pompą wtryskową do w/w wersji silnikowej. Na forum znalazłem kilka tematów związanych z pompą ale pomocna byłaby statystyka, która wykaże w przy jakim przebiegu pada pompa.
Miło byłoby również przeczytać kilka słów uzasadnienia.
Ponieważ jestem zainteresowany zakupem Zośki a waham się nad wyborem diesel czy LPG proszę wszystkich forumowiczów, którzy posiadają lub posiadali ZA 2.0 16V DTI (101KM) o oddanie głosu w mini ankiecie. Chciałbym poznać skalę problemu związanego z pompą wtryskową do w/w wersji silnikowej. Na forum znalazłem kilka tematów związanych z pompą ale pomocna byłaby statystyka, która wykaże w przy jakim przebiegu pada pompa.
Miło byłoby również przeczytać kilka słów uzasadnienia.
-
sQcha
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ja co prawda mam 2.2 ale sama konstrukcja mechaniczna pompy jest podobna,dbać o jakość paliwa,nie dopuszczać do zapowietrzanaia pompy i pracy na suchobiegu,objawy ciężkiego rozruchu ( najczęściej powodowane łapaniem powietrza przez układ paliwowy) naprawiać i nie jężdzić za długo jak takie objawy zaczynają występować...Znam paru ludzi którzy jeżdżą samochodami z tymi silnikami i nie mieli jakichś specjalnych problemów..
-
boogoo
-
seba119
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ale większość z użytkowników jak ma pierwsze objawy zapowietrzania się pompy to zamiast usunąć przyczynę to montują różnego rodzaju zaworki zwrotne,dodatkowe pojemniczki na paliwo z przelewów,stawiają tył pod górkę,co prawda to na jakiś czas poprawia odpalanie ale częste zapowietrzanie i olej który przedostaje się przez nieszczelne uszczelnienia trawersów niszczy powoli mechanikę pompy.Następna sprawa to jakość paliwa,sam kiedyś zatankowałem takowe i po stu kilometrach silnik zgasł z kompletnie zapchanym filtrem paliwa..
-
grześ20
witam czy ktoś wie jakie są przyczyny jak pompa paliwowa siada ,jakie objawy wtedy występują ?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, 12:45 przez grześ20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
grześ20