Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
koledzy potrzebuje informacji na temat nr części a dokładnie filtra automatycznej skrzyni biegów, ponieważ jestem przed wymianą oleju i mechanik prosi o dokupienie tej części od razu, z tym że gdzie to szukać i jak to jest oznaczone?
może inaczej napisze - przy remoncie zwrotnicy lewego koła innym mechaniką "przypadkowo" wyciekło około 0,5L oleju ze skrzyni, problem teraz tkwi w tym czy dolewać? czy wymieniać całość na nowy, zakupiłem olej do skrzyń PETRO CANADA DEXRON VI? coś takiego.
jesli juz wyleciało ci trochę oleju a nie wiesz kiedy była wykonana ostatnia wymiana (najlepiej co 60kkm) to wymień całośc.
Powinno ci wylecieć jeszcze 4 (średnia wielkość wymienianego oleju w tego typu skrzyniach to ok 4,5l)
Wymiana wymaga trochę umiejętności (wymiana dynamiczna)
trzeba zalac skrzynie pod korek + uruchomic auto (koła napędowe na podnośniku)+ dźwignia na D+ i dolewać w czasie pracy skrzyni.
Poza tym dojście do korka wlewowego (są 2 koło siebie) tylko od spodu auta.
Ja sugeruje udac sie w celu wymiany do warsztatu który specjalizuje sie w automatach. Minimalny brak lub nadstan oleju możne spowodować fiksowanie skrzyni w codziennym użytkowaniu.
Witam.w mojej zofi 1,9 cdti 120 KM automat zaczęła szarpać skrzynia przy redukcji z 3 na 4 ,dodam ze dzieje się to na rozgrzanej skrzyni a dziś nawet przy redukcji zapaliła się kontrolka servis(kluczyk) oraz kontrolka trakcji(poślizg).Proszę o rady co robić?