[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
krzysztof.kt
Debiutant
Model:

#196 Post autor: krzysztof.kt »

Witam,

koledzy potrzebuje informacji na temat nr części a dokładnie filtra automatycznej skrzyni biegów, ponieważ jestem przed wymianą oleju i mechanik prosi o dokupienie tej części od razu, z tym że gdzie to szukać i jak to jest oznaczone?

z góry dziękuje z info.

Pozdrawiam Krzysztof.

licznik

#197 Post autor: licznik »

zmień mechanika, bo w tych skrzyniach filtr zmienia się tylko przy remoncie skrzyni

Szymon78

#198 Post autor: Szymon78 »

zmien mechanika.. ten to jakiś morderca amator i nie ma pojęcia co będzie robił. Domniemam ze nigdy nie wymieniał oleju w takiej skrzyni.

W skrzyniach Zosiek B AF-40 nie wymienia sie filtra bo trzeba by skrzynie rozłozyć na czynniki pierwsze.

krzysztof.kt
Debiutant
Model:

#199 Post autor: krzysztof.kt »

może inaczej napisze - przy remoncie zwrotnicy lewego koła innym mechaniką "przypadkowo" wyciekło około 0,5L oleju ze skrzyni, problem teraz tkwi w tym czy dolewać? czy wymieniać całość na nowy, zakupiłem olej do skrzyń PETRO CANADA DEXRON VI? coś takiego.

Proszę o podpowiedz.

Szymon78

#200 Post autor: Szymon78 »

jesli juz wyleciało ci trochę oleju a nie wiesz kiedy była wykonana ostatnia wymiana (najlepiej co 60kkm) to wymień całośc.
Powinno ci wylecieć jeszcze 4 (średnia wielkość wymienianego oleju w tego typu skrzyniach to ok 4,5l)
Wymiana wymaga trochę umiejętności (wymiana dynamiczna)
trzeba zalac skrzynie pod korek + uruchomic auto (koła napędowe na podnośniku)+ dźwignia na D+ i dolewać w czasie pracy skrzyni.
Poza tym dojście do korka wlewowego (są 2 koło siebie) tylko od spodu auta.

Ja sugeruje udac sie w celu wymiany do warsztatu który specjalizuje sie w automatach. Minimalny brak lub nadstan oleju możne spowodować fiksowanie skrzyni w codziennym użytkowaniu.

hiras

#201 Post autor: hiras »

Witam.w mojej zofi 1,9 cdti 120 KM automat zaczęła szarpać skrzynia przy redukcji z 3 na 4 ,dodam ze dzieje się to na rozgrzanej skrzyni a dziś nawet przy redukcji zapaliła się kontrolka servis(kluczyk) oraz kontrolka trakcji(poślizg).Proszę o rady co robić?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#202 Post autor: Harry200 »

A ile kilometrów masz przejechane na automacie,czy odczytywałeś numery błędów. :?:

hiras

#203 Post autor: hiras »

145 tys ma przejechane ale ja dopiero mam go od kilku miesięcy ,dzisiaj będzie podłączony pod kompa ale kontrolka servisu już się nie świeci

Harry200
Zafiromaniak
#204 Post autor: Harry200 »

Błąd się nie świeci ale powinien byc zapisany w pamięci to zobaczymy co wyskoczy..

hiras

#205 Post autor: hiras »

H,Łajszczak pisze:Błąd się nie świeci ale powinien byc zapisany w pamięci to zobaczymy co wyskoczy..
OK dam pózniej odpowiedz co pokazało ale dzwoniłem do warsztatu od automatów i mnie już nastawili na koszty min 3,5 tys:(

Harry200
Zafiromaniak
#206 Post autor: Harry200 »

Prawdopodobnie chcą zrobić ''mała kapitalkę'' z wymiana tarczek ciernych..

hiras

#207 Post autor: hiras »

Może polecicie jakiś warsztat w wlkp gdzie mnie nie obedrą ze skóry :)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#208 Post autor: MieHor »

hiras, skontaktuj się z Szymon78 - on polecał b. dobry warsztat w Poznaniu specjalizujący się w automatach

hiras

#209 Post autor: hiras »

H,Łajszczak pisze:Błąd się nie świeci ale powinien byc zapisany w pamięci to zobaczymy co wyskoczy..
numery błędów to:
P0734-60 skrzynia biegów
C0730-71
U2143-00

kubik_CDTi

#210 Post autor: kubik_CDTi »

Ja bym najpierw zmienił ile się da,olej.
Czasem się okazuje,że jeszcze nie jest za późno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”