Temperatura silnika Zafirki 1,6 16V
Moderator: Sebu$
-
- Bywalec
- Imię: Karol
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam wszystkich. Mam do was takie pytanko, jak u was jest z temperaturą silnika chodzi głównie o benzyniaki ja mam zafirke 1,6 16V u mnie jest tak jak jade to wskazówka temp silnika wychyla się powyżej 80 stopni jak stoje w korku to wychyla się troszke powyżej środkowej kreski i załącza się wentylator i chłodzi silnik.
Moje pytanko brzmi czy wskazówka od temp silnika powinna stać w miejscu czy poruszać się swobodnie tak jak opisałem. Pomóżcie rozgryźć tą zagadke czy może mam dupnięty termostat.
Moje pytanko brzmi czy wskazówka od temp silnika powinna stać w miejscu czy poruszać się swobodnie tak jak opisałem. Pomóżcie rozgryźć tą zagadke czy może mam dupnięty termostat.
To normalna rzecz ze wskazowka troche sie wychyla,troche powyzej srodkowej kreski zalacza sie wentylator zdaje sie 92 C zaczyna sie pierwszy bieg czyli wszystko ok.Co do termostatu to mozliwe ze ci troche puszcza bo latem to powinien trzymac tak 90 stopni u mnie tak trzyma a przed wymiana mialem jakies 85.w korku natomiast u mnie przy zalaczonej klimie jest nawet 95.pzdr.
witaj ja mam zafire a opc 2.0t i mam podobną rozkmine z temperatura podczas jazdy spada a na postoju w korku idzie w górę dopóki nie załączy sie wentylator. ciekawi mnie to w bmw zawsze w pionie nie było wahań a jak były to termostat zapowietrzenie układu chłodzenia i parę innych przyczyn które mogły wystąpić nie wiem jak w oplu, zawsze stałą temp. czy wahania są dopuszczalne . pozdrawiam
A na moje pytanie ktos zna odpowiedz?
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Odpowiadam na twoje pytanie, otóż masz dwa czujniki temperatury jeden podaje sygnał na deskę a drugi do sterownika silnika. Ten do deski często przekłamuje może nie sam czujnik ale wskaźnik i dla tego masz taką różnicę temperatur. Najważniejsze aby termostat był sprawny oraz czujnik temp. do sterownika.angelfin pisze:Która temperatura jest wlasciwa? Ja mam cos takiego, po wymianie czujnika w termostacie temperatura wskaźnika na desce poszła w gore z
83 do około 89 stopni, gdy modlaczylem obd 2 w testach torque wskazuje od 96 do 98 stopni przy rozgrzanym silniku. O co biega?
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.