Kolego, widzisz problem opisany przez Ciebie to największa i najsławniejsza bolączka tego silnika. Przyczyny mogą być 2. Pierwsza to nieszczelność układu zasilania paliwem i od niej może sam zacznij, sprawdz przewody nadmiarowe wtryskiwaczy w jakim są stanie oraz ich łączniki (a najpewniej to wymień je, pieniądz nieduży) Obejrzyj puszkę filtra paliwa (intencja projektanta używania wymiennych wkładów może i dobra ale w praktyce sama obudowa róznie się spisuje, zwłaszcza jeśli ktoś wcześniej jak osiłek się z nią obchodził) Co do elementu obudowy filtra to polecam rowiązanie, które sam zastosowałem i spisuje się wprost rewelacyjnie tj zastąpienie oryginalnej całej puszki wraz z wkładem filtrem od mercedesa viano diesel, jest to fabrycznie zamknięta metalowa puszka z wejściem i wyjściem paliwa, zyskasz 100% pewności że z tej strony wszystko gra. Jeśli już jesteś przy filtrze to oceń jego kolor, jeśli czarny to mogą być uszkodzone mostki wtryskiwaczy i zostaje wysysany olej z silnika, chodz to nie jest 100% wyznacznik tej usterki, tą drogą również można pobierać powietrze do układu zasilania paliwem. Koszt wymiany w tym przypadku to ok 500pl chodz gdzieś jest porada jak to samemu zrobić. Dalej można wymienić czujnik płynu chłodniczego, choć wątpliwe jest żeby mylił się w tak charakterystyczny sposób

No i najpoważniejsza druga przyczyna, może być to głowiczka w pompie wtryskowej która podaje już z racji lat niewłaściwe ciśnienie i stąd problem lub ogólnie usterka pomy taka jak jej rozszczelnienie lub inne bzdurki, ale ocenisz to tylko na stole i to u majstra który się tym zajmuje,. Proponuję przejść przez początkowe punkty i je wykonać, a w razie braku zmian, ostatni punkt

który również mam za sobą i to w full opcji

Rozwiązania które zaproponowano Ci wyżej to zwykłe maskowanie problemu jak do sprzedaży i w zasadzie oszukiwanie samego siebie, że dzięki swojej inteligencji zaoszczędziłem .....set złotych