[B]Czyszczenie zaworu EGR 1.9 CDTi - komentarze
-
ADAMO_16
-
dodek99
-
ADAMO_16
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
nynek11 pisze:ale dobrać się do kolektora to już nie taka łatwa sprawa jak z EGR a dokładnie gdzie jest ta przepływka? silnik Z19DTH 150KM
Temat o przepustnicypablo33 pisze:kolega chyba miał na myśli przepustnice a nie przepływkę
-
dodek99
-
zicc
-
Pitt
-
Pitt
Nigdzie nie napisałem, że mam bądź miałem pewność.Bartez pisze:A skąd pewność ,że to EGR :>
99% sytuacji, kiedy auto nie ma "dołu" do ok. 2500 obr/min dotyczy egr. Stąd moja diagnoza (nieskuteczna) i próba naprawy.
Zobaczymy co serwis powie.
[ Dodano: Wto Lip 10, 2012 17:41 ]
No to już jestem po diagnozie :-/
Padło turbo.
-
hołek
WITAM WSZYSTKICH ZAFIROMANIAKÓW.
NIEDAWNO WYMIENIŁEM EGR-A PO DWÓCH PRÓBACH CZYSZCZENIA BEZ SKUTKU.ALE PO NIEDŁUGIM CZASIE PO GWAŁTOWNYM DODANIU GAZU WYSKAKIWAŁA KONTROLKA Z AUTKIEM I AUTO TRACIŁO MOC. PO PONOWNYM ODPALENIU WSZYSTKO OK DO CZASU PODKRĘCENIA NA OBROTACH PONAD 3000. WYSKOCZYŁ BŁĄD 000175 NA STACYJCE.JESTEM NOWY.BARDZO PROSZĘ O POMOC CO TO MOŻE BYĆ.
Proszę nie pisać dużymi literami - oznacza to "krzyk" i nie jest zgodne z Regulaminem - Bodek
NIEDAWNO WYMIENIŁEM EGR-A PO DWÓCH PRÓBACH CZYSZCZENIA BEZ SKUTKU.ALE PO NIEDŁUGIM CZASIE PO GWAŁTOWNYM DODANIU GAZU WYSKAKIWAŁA KONTROLKA Z AUTKIEM I AUTO TRACIŁO MOC. PO PONOWNYM ODPALENIU WSZYSTKO OK DO CZASU PODKRĘCENIA NA OBROTACH PONAD 3000. WYSKOCZYŁ BŁĄD 000175 NA STACYJCE.JESTEM NOWY.BARDZO PROSZĘ O POMOC CO TO MOŻE BYĆ.
Proszę nie pisać dużymi literami - oznacza to "krzyk" i nie jest zgodne z Regulaminem - Bodek
Ostatnio zmieniony 25 lip 2012, 20:43 przez hołek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
hatson
Nie wiem, co oznacza ten blad, ktory ci podaje ale podam ci moj przyklad. U mnie zacinala sie iglica w EGR i przez to zasyfil sie na amen DPF. Na poczatku wlasnie byly takie objawy jak mowisz, a potem kaplica i zjechalem na lawecie. Wlazlem pod auto i rozlaczylem wydech przed DPFem. Auto chodzilo normalnie i nawet mialo fajnego "buta". Sprawdz to. Poluzuj te 3 sruby, na wydechu aby bylo tak przynajmniej z cm. przerwy i przejedz sie. Troche bedziesz kopcil ale przynajmniej wykluczysz ewentualnie DPF. Jesli wyjdzie na to, ze to jednak ten szajs proekologiczny, to polecam czysczenie we wlasnym zakresie.
Pozdrawiam
Pawel
Pozdrawiam
Pawel
-
rostex
Jako ciekawostkę wrzucam filmik ukazujący ruch części mechanicznej zaworu od silnika 1.3 CDTI po czyszczeniu cewki i mechaniki. Na dniach wrzucę filmik z zaworem od 1.9.
Cewka, mimo iż po odkręceniu części mechanicznej wydawała się na sprawną (trzpień ładnie wyskakiwał na 6 mm po naciśnięciu palcem) to po podaniu sygnału nie wykazywała żadnych ruchów. Dopiero rozebranie cewki i jej solidne wyczyszczenie dało rezultat.
http://www.youtube.com/watch?v=imtMevfnp3o
Cewka, mimo iż po odkręceniu części mechanicznej wydawała się na sprawną (trzpień ładnie wyskakiwał na 6 mm po naciśnięciu palcem) to po podaniu sygnału nie wykazywała żadnych ruchów. Dopiero rozebranie cewki i jej solidne wyczyszczenie dało rezultat.
http://www.youtube.com/watch?v=imtMevfnp3o